sobota, 1 września 2012

Crumble czyli sezonowe owoce pod chrupiącą pierzynką

Skoro mamy teraz tyle pysznych sezonowych owoców grzech z nich nie korzystać, tym bardziej, że można wyczarować z ich udziałem mnóstwo pyszności. Deser, który Wam dzisiaj polecam mimo, że jest banalnie prosty, smakuje wyśmienicie. Kto jeszcze nie próbował crumble, musi koniecznie je zrobić! 

Składniki na dwie porcje:

Kruszonka:
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1-1,5 łyżki cukru
Owocowy spód:
  • 4 duże śliwki
  • 1 małe jabłko
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:


Na spód kokilek układamy pokrojone w ćwiartki śliwki oraz kosteczki jabłka. Owoce mieszamy ze szczyptą kardamonu i cynamonu.

Następnie z podanych powyżej składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią owoce w kokilkach. 

Możemy oprószyć kruszonkę cynamonem.

Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)