niedziela, 25 listopada 2012

Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami

Kurabiedes to najsmaczniejsze ciastka na świecie. Krótko i na temat ;) bardzo kaloryczne, ale pyszne. Autorem przepisu jest Teo Vafidis. Oryginalna receptura znajduje się tutaj. Ja zmniejszyłam proporcje i przygotowałam z 1/4 podanych tam składników. Wyszło mi ponad 70 średniej wielkości ciastek więc całkiem sporo :)

Składniki na około 70-80 ciasteczek:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40ml koniaku
  • 125g posiekanych migdałów
  • 50ml wody różanej - do skropienia gorących ciastek
  • cukier puder - do posypania

Przygotowanie:

Miękkie masło należy ubić na gładką masę. 

Następnie stopniowo dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru pudru. 

Mąkę dodajemy na końcu.

Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :)

Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok 20 minut.

Tuż po upieczeniu gorące ciasteczka skrapiamy wodą różaną i posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbujcie koniecznie, tylko ostrzegam - uzależniają :D


1 komentarz:

  1. Są przepyszne, oryginalne, które przywozi z Salonik mój jeszcze-nie-zięć mają całe migdały. Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)