środa, 22 sierpnia 2012

Orechowki - bułgarskie ciasteczka orzechowe, bez mąki

Gorąco polecam, są fantastyczne, intensywnie orzechowe. Przepis na nie odkryłam  tutaj, tylko proporcje trochę zmieniłam. 

Składniki na 16 ciasteczek:
  • 200g mielonych orzechów włoskich
  • 120-150g cukru
  • 3 białka
  • 16 sztuk blanszowanych migdałów (po jednym na każde ciasteczko)

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i orzechy, całość mieszamy.

Tak przygotowaną masę podgrzewamy przez kilka minut (cały czas energicznie mieszając).

Gdy masa przestygnie formujemy ciasteczka mokrymi rękami, na środek każdego z nich wbijamy jednego migdała.

Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.




2 komentarze:

  1. Super sprawa piekę te ciasteczka od roku. Dodaje trochę cukru waniliowego i tylko 70g cukru :)
    Domi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam je wieki temu, muszę powtórzyć i tym razem również dodam mniej cukru :)
      pozdrawiam!

      Usuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)