środa, 13 marca 2013

Szybki bigos z piersią z kurczaka

Pyszny, prosty bigos w nieco odchudzonej wersji. Według mnie równie pyszny jak tradycyjny :)

Składniki:
  • mała główka białej kapusty
  • 0,5kg kapusty kiszonej
  • 2-3 filety z kurczaka
  • kawałek kiełbasy
  • słoiczek przecieru pomidorowego (200g)
  • łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki majeranku
  • papryka słodka
  • 2 liście laurowe, ziele angielskie
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Biała kapustę szatkujemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku.

W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej).  

Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Dusimy razem do miękkości.

Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem do miękkości kapusty i przeniknięcia się smaków. 

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Taki bigos na pewno bym lubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, ile czasu powinno się gotować kapustę? Po jakim czasie zrobi się miękka? Pierwszy raz chce ją ugotować i potrzebuje takich informacji :) Przepis wydaje się super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :) Kapustę do bigosu gotuję krótko, ok 15 min od momentu zagotowania (ale najlepiej próbować, bo to też zależy od kapusty) aż zacznie robić się miękka. Nie powinno się jej gotować za długo, bo po dodaniu składników trzeba wszystko jeszcze razem podusić i może się za bardzo rozgotować, pozdrawiam i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)