poniedziałek, 3 czerwca 2013

Makaron ze szparagami

Dzisiejszy przepis nadal w kategorii szybkie i smaczne obiady. Okazuje się, że szparagi i pełnoziarnisty makaron to całkiem zgrany duet a dodając do tego odrobinę oliwy i żółtego sera to dopiero pychota :)

Składniki na 2 porcje:
  • 150g makaronu z mąki z pełnego przemiału (u mnie tasiemka "Czaniecki")
  • pęczek zielonych szparagów
  • dwa plastry lub łyżka startego żółtego sera 
  • oliwa z oliwek
  • kolorowy pieprz w młynku
  • sól
  • łyżeczka cukru do gotowania szparagów

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 10 minut).

Po ugotowaniu przekroić każdy z nich na kilka kawałków.

Ser żółty zwinąć w ruloniki i pokroić na małe części.

Danie podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Makron wymieszać ze szparagami, rulonikami z żółtego serem, skropić oliwą z oliwek i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Witam, Twój blog został przeze mnie nominowany do nagrody Liebster. ;) Zapraszam: przepisy-misiaczek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie, makaron i szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak smaczne połączenie;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. :) dostajesz od mnie nominację do Liebster Award! Powodzenia i zapraszam na swój blog po pytania :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)