poniedziałek, 5 października 2015

Bułki mieszane z ostropestem i chia

Kolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie.

Składniki na 10 bułek:
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania)
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • 4 łyżeczki mielonego ostropestu 
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. 

Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite.

Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 45 minut.

Po tym czasie jeśli ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min. 

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)