środa, 11 maja 2016

Mini tarty z warzywami

Lekkie, kolorowe mini tarty pełne warzyw. Najlepiej smakują na ciepło. Spód tart można wyłożyć kruchym ciastem, ja tym razem zrobiłam na szybko bez spodu.

Składniki na ok 12 sztuk:
  • 5 jajek
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 mały brokuł
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 mała papryka czerwona
  • kilka sztuk szerokiej zielonej fasoli szparagowej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:


Warzywa umyć i osuszyć.Pieczarki pokroić w plasterki, posolić i przez kilka minut poddusić na patelni.

Zieloną fasolę i brokuła pokroić na małe kawałki i na 5 minut wrzucić do osolonego wrzątku.

Pomidorki podzielić na połówki, paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę.

Jajka roztrzepać w misce, dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Do foremek na tarty włożyć kawałki warzyw i zalać masą jajeczną.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i piec tarty przez ok 25 minut. Po upieczeniu udekorować świeżą bazylią.


2 komentarze:

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)