poniedziałek, 12 września 2016

Quinoa z sosem kurkowym

Temperatury w tym roku dały nieźle popalić, dlatego nie wiem jak Wy, ale ja z utęsknieniem czekam na piękną, kolorową, chłodną a nawet deszczową jesień i to uczucie kiedy po długim spacerze z przyjemnością można napić się gorącej herbaty, czekolady czy kakao. Właśnie z tego powodu na moim stole robi się coraz bardziej jesiennie a to za sprawą dyni, soczystych, kolorowych, pachnących jabłek, aromatycznych grzybów i pożywnych kasz. Ostatnio na obiad przygotowałam komosę ryżową z sosem kurkowym. Jeśli lubicie grzyby to gorąco polecam :)

Składniki na 2 porcje:
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej
  • 200-250 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 250 ml kremówki
  • świeża pietruszka
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • kolorowy pieprz
  • sól morska
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Komosę ryżową dobrze wypłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1:2 . Gotuj pod przykryciem przez ok 15 minut aż quinoa wchłonie całą wodę. Posól.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. 

Kurki umyj, pokrój na mniejsze części i dodaj do cebuli.

Smaż kilka minut a następnie wlej kremówkę, przypraw świeżym pieprzem, solą i kurkumą. Wszystko razem duś jeszcze przez kilka minut.

Pod koniec wsyp posiekaną pietruszkę. Podaj z komosą ryżową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)