środa, 7 grudnia 2016

Zdrowy budyń bez gotowania

Przepyszny, słodki budyń bananowo-czekoladowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;)


Składniki na 1 większą lub 2 małe porcje:
  • 1 awokado
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ ze skórki. Umieścić w niedużym, wąskim naczyniu do blendowania. 

Banana obrać i dołożyć do naczynia. 

Dodać kakao i łyżkę miodu.

Zblendować do całkowitego rozdrobnienia składników.

Dodać kolejną łyżkę miodu i ponownie zblendować.

Przełożyć do szklanek lub miseczek i konsumować :P

Krem można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Smacznego :)



zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Ja nie lubię awokado, a więc takie budyń robię na bazie ciecierzycy :) Też polecam!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado jest tutaj moim zdaniem bardzo mało wyczuwalne, nadaje za to aksamitnej konsystencji :)
      Próbowałam już z cieciorką, ale muszę chyba dopracować przepis, bo ta wersja mnie nie powaliła :/

      Usuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)