wtorek, 5 lutego 2013

Drożdżówki z serem, budyniem i rodzynkami

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki. Ciasto przygotowałam według przepisu znalezionego na blogu  Searching for an Amaranth


Składniki na ciasto:
  • 0,5kg mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100-120g cukru
  • 50g margaryny lub masła

Składniki na nadzienie:
  • 400g gładkiego twarogu 
  • 100-150g rodzynek
  • 3 łyżki cukru do twarogu + 1,5 łyżki do budyniu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 budyń smietankowy
  • 400ml mleka  

Przygotowanie:


Budyń gotujemy w 400ml mleka, słodzimy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ser mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny.

Ze świeżych drożdży robimy rozczyn (drożdże rozkruszamy w dużej misce, wlewamy 150ml podgrzanego mleka, dodajemy 3 łyżeczki cukru i dużą łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do zwiększenia objętości - około 20min).

W tym czasie roztapiamy margarynę/masło i zostawiamy do ostygnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i utarte z cukrem żółtka. Następnie dodajemy pozostałe 100ml mleka.

Ciasto należy zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodajemy odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlewamy roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie mieszamy z ciastem.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta wałkujemy je i wycinamy koła - do wycinania może posłużyć niewielka miseczka.

Zostawiamy pod przykryciem na ok 20-30 minut do wyrośnięcia.

Następnie spodem szklanki robimy w każdej bułce wgłębienie i nakładamy nadzienie: po 1-1,5 łyżki sera, budyniu i po kilka rodzynek. 

Można także połowę bułek przygotować z samym serem i rodzynkami a drugą połowę z budyniem.

Bułki układamy na wyłożonej papierem blaszce.

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 min (aż się zarumienią).

Smacznego :)


niedziela, 20 stycznia 2013

Sałatka z łososiem i mandarynkami

Lubię łączyć słone i słodkie smaki, w tej sałatce taki duet tworzy właśnie mandarynka z łososiem. Kolejne nietypowe połączenie (obok sałatki z truskawkami i fetą), które warto dla odmiany wypróbować. 

Składniki na 2-3 porcje:

  • sałata lodowa
  • 100g łososia wędzonego
  • 1 kula mozzarelli (100g)
  • 2 mandarynki
  • łyżka sezamu
  • sos sojowy Kikkoman
  • sok z cytyny

Przygotowanie:


Liście sałaty umyć i porwać na mniejsze części. Układać bezpośrednio na talerzach/w miseczkach.

Mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. 

Łososia pokroić w paseczki i razem z kawałkami mandarynek dodać do sałatki.

Sezam uprażyć przez chwilkę na patelni i posypać nim sałatkę.

Następnie skropić ją sosem sojowym i sokiem z cytryny.

Aby sałatka była bardziej kolorowa zamiast sałaty lodowej można użyć mieszanki sałat (lub dodać inne ulubione składniki).

Smacznego!

Kulinarne inspiracje i nagrody

wtorek, 15 stycznia 2013

Pomidorowa z ryżem pełnoziarnistym i świeżym oregano

Pomidorówka to zupa, którą gotuję najczęściej. Tym razem dodałam do niej świeże oregano i myślę, że smakuje równie dobrze jak z koperkiem czy bazylią :) a jaka jest Wasza ulubiona zupa?

Składniki:
  • 2-3 skrzydełka
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g)
  • torebka ryżu pełnoziarnistego (u mnie Kupiec)
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól
  • ewentualnie śmietana do zabielenia
  • opcjonalnie kilka kropli sosu Tabasco

Przygotowanie:


Skrzydełka dokładnie umyć i zalać około 2 litrami wody. Gotować do momentu aż na górze przestanie zbierać się szumowina, którą oczywiście należy zebrać przed dodaniem warzyw ;)

Warzywa obrać i pokroić wedle uznania w większe bądź mniejsze części. Ja zawsze dodaję ćwiartkę selera w całości a marchew i pietruszkę kroję w plasterki. 

Warzywa dodać do zupy i wsypać ryż z torebki. Ugotują się w tym samym czasie. Jeśli warzywa dodajecie w większych kawałkach to ryż możecie dodać kilka minut później żeby się nie rozgotował. Można także ugotować ryż oddzielnie i dopiero potem nałożyć na talerz i zalać zupą. Ja wybieram zawsze opcję pierwszą :)

Kiedy warzywa zmiękną i ryż napęcznieje, odlewamy 2-3 chochelki bulionu do małego garnuszka, mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie tak rozrobiony przecier wlewamy do zupy.

Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dodajemy posiekane oregano. 

Jeśli ktoś lubi może zabielić zupę zahartowaną śmietaną.

Dla podkreślenia charakteru zupy można dodać kilka kropli sosu Tabasco, zwłaszcza jeśli ktoś lubi pikantne smaki :)

Smacznego!

Kulinarne inspiracje i nagrody

wtorek, 8 stycznia 2013

Gofry z mąką pełnoziarnistą

Dziś przepis na pyszne gofry z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej, która wcale nie powoduje, że są one mniej smaczne. Był to wprawdzie eksperyment, ale na szczęście należał do udanych :) Skorzystałam z tego przepisu, wprowadzając własne modyfikacje.

Składniki na 5 dużych gofrów - takich jak na zdjęciu:
  • 70g masła
  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • 200g mąki tortowej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 270ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia.

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.

Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać nieco więcej mleka.

Nalewać do rozgrzanej gofrownicy po jednej niewielkiej chochelce. Piec ok 4 minuty (u mnie stopień zarumienienia ustawiony na poziomie 4).

Najlepiej smakują świeże, potem najlepiej podgrzać je w tosterze.



sobota, 5 stycznia 2013

Sos pomidorowy z kiełbasą i warzywami (do ryżu i makaronu)

Dzisiaj polecam Wam przepis na smaczny, nieskomplikowany sos, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu. Ja podałam razem z makaronem tagliatelle.

Składniki na sos dla 3 osób:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 papryk czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 100-150g dobrej jakości kiełbasy
  • olej do podsmażenia kiełbasy i cebuli
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano

Przygotowanie:


Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

W tym czasie pokroić w kosteczkę wszystkie pozostałe warzywa i dodać do podsmażonej cebuli i kiełbasy.

Następnie dodać pomidory z puszki i wszystko razem dusić do miękkości warzyw. W razie potrzeby podlać wodą.

Posiekać oregano i dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!


środa, 2 stycznia 2013

Cynamonowa owsianka z jabłkiem i rodzynkami

W zimie najlepiej rozgrzewają rano gorące śniadania. Szczególnie kiedy musimy wyjść do szkoły czy pracy. Mogą być to wszelkiego rodzaju owsianki, zupy mleczne, jajecznica, itp. Nie zawsze jednak mamy na tyle czasu żeby sobie dobre, pożywne i ciepłe śniadanie przygotować. Dlatego u mnie króluje najczęściej owsianka z płatków błyskawicznych, z różnymi dodatkami, albo po prostu musli z gorącym mlekiem. Dziś dość tradycyjna propozycja: owsianka z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem.

Składniki na 1 porcję:
  • 200ml mleka
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (u mnie Kupiec)
  • 1 małe jabłuszko
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Jabłko obieramy i ścieramy na grubym tarle.

Mleko gotujemy z płatkami, dodajemy starte jabłko, cynamon, miód i rodzynki.

Gdy zgęstnieje przekładamy do miseczki.

Smacznego :)


piątek, 21 grudnia 2012

Domowy marcepan

Nigdy nie sądziłam, że zrobienie masy marcepanowej może być takie proste i szybkie. Wystarczą 4 składniki i troszeczkę siły i wspaniały, domowy marcepan gotowy. Ostatnio z ciekawości przeglądałam przepisy na marcepan i na blogu Domowe-Wypieki.pl znalazłam ten przepisZmieniłam proporcje i tym sposobem wyszedł mi chlebek marcepanowy o wadze 220g, który przyda mi się do marcepanowych ciasteczek.

Składniki:
  • 100g płatków migdałowych
  • 100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem)

Przygotowanie:


Płatki migdałowe bardzo drobno mielimy w blenderze. 

Dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę.

Następnie wyjmujemy masę na blat i mocno zagniatamy. Formujemy dowolny kształt. Można ewentualnie dolać kilka kropli wody różanej jeśli masa nadal się rozsypuje. U mnie nie było to konieczne.

Masę przechowujemy w lodówce. Idealnie nada się do wszelkich ciast i ciasteczek.