wtorek, 19 lutego 2013

Orzeźwiająca sałatka z truskawkami

Prosta i smaczna sałatka z truskawkami. Moje pierwsze takie połączenie. Zdecydowanie udane, nawet mąż się zajadał więc wiem o czym mówię ;) 

Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 opakowania miksu sałat (najlepiej z rukolą)
  • kilka truskawek
  • 1/3 kostki fety
  • 1 łyżka sezamu
  • ocet balsamiczny
  • olej sezamowy

Przygotowanie:

Sałatę podzielić na dwie porcje. Ja układałam bezpośrednio na talerzach.

Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Poukładać na sałacie.

Następnie pokroić w kostkę fetę (lub pokruszyć palcami) i dodać do sałatek.

Sezam przez chwilkę uprażyć na suchej patelni. 

Przed podaniem sałatkę posypać sezamem, polać octem balsamicznym i skropić olejem sezamowym.
Smacznego :)




poniedziałek, 18 lutego 2013

Pierwsze kroki na blogspocie

Witam wszystkich :)

Nazywam się Asia, mam 25 lat i studiuję germanistykę we Wrocławiu. Gotowanie traktuję nie jako obowiązek, ale przyjemność. Ciągle jeszcze się uczę, poznaję nowe smaki, eksperymentuję, co zresztą sprawia mi ogromną radość. Bo gotowanie nie sprowadza się tylko do zrobienia rosołu czy usmażenia kotleta! Jest jeszcze tyle do odkrycia! Jedno jest pewne: w kuchni nie znoszę monotonii. 

Na blogu będę dzieliła się z Wami tylko sprawdzonymi przepisami - autorskimi lub inspirowanymi. Postaram się zamieszczać zarówno przepisy na tradycyjne potrawy czy słodkości, ale także przepisy w nieco odchudzonej, zdrowszej wersji. A to wszystko po to aby każdy mógł znaleźć u mnie coś dla siebie. Ja sama zresztą preferuję lżejszą kuchnię choć dla rodzinki przygotowuję różne dania. Bloga prowadziłam najpierw na bloxie razem z siostrą, ale postanowiłam, że przeniosę się tutaj. Siostra założyła własnego bloga, na którego Was zresztą serdecznie zapraszam: www.apetycznakuchnia.blogspot.com ;)

Niestety przenoszenie przepisów ze starego bloga będzie polegało na ich ręcznym kopiowaniu, ale myślę, że stopniowo wszystkie znajdą się tutaj.

Trzymajcie kciuki i odwiedzajcie mnie regularnie :)

Pozdrawiam!



niedziela, 17 lutego 2013

Mleczny chlebek z cytrynową nutą (z automatu)

Wczoraj upiekłam pyszny, mleczny, puszysty chleb z automatu. Dodałam kilka łyżek cukru, dzięki czemu w smaku przypomina mi.. chałkę :) jeszcze gdyby na górze była kruszonka to już całkiem niebo w gębie ;) Trafione okazało się także dodanie aromatu cytrynowego:) Kto lubi słodkawe pieczywo z pewnością powinien wypróbować ten przepis.

Składniki:
  • 250ml mleka 3,2%
  • 2 łyżki oleju sezamowego (może być inny)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 pełne łyżki cukru (można dodać więcej jeśli chleb ma być bardziej słodki)
  • 450g mąki pszennej chlebowej - typ 550
  • 10g świeżych drożdży
  • łyżeczka aromatu cytrynowego lub skórka otarta z połowy dużej cytryny 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do formy wlewamy najpierw składniki płynne: mleko, olej, aromat cytrynowy.

Następnie dodajemy sól i cukier. Wsypujemy mąkę i na końcu dodajemy rozdrobnione w dłoniach drożdże.

Ustawiamy program do wypieku słodkiego chleba, wagę 700g oraz stopień zarumienienia skórki wedle życzenia jasny lub średni (u mnie średni, ciemnego przy tym chlebie nie polecam).

Opcjonalnie można dodać np. garść rodzynek (po sygnale oznaczającym odpowiedni czas na wsypanie dodatków).

środa, 6 lutego 2013

Oponki serowo-cytrynowe, bez drożdży

Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu co przygotować na Tłusty Czwartek niech koniecznie skorzysta z tego przepisu. Aromatyczne oponki serowo-cytrynowe z powodzeniem zastąpią nudne pączki z marmoladą :)

Składniki na 9 sztuk (+ 9 malutkich pączuszków):
  • 200g mąki tortowej
  • 125g twarogu półtustego (1/2 kostki)
  • 50g gęstego jogurtu naturalnego (np.typu greckiego, można zastąpić gęstą śmietaną)
  • 30g cukru
  • 1 jajko
  • drobno otarta skórka z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok 1/2l oleju - do smażenia
  • cukier puder - do oprószenia

Przygotowanie:


Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg rozgniatamy widelcem. Skórkę z cytryny ścieramy (wcześniej należy ją sparzyć).

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące. Jednak jeśli będzie się za bardzo kleić należy ostrożnie dosypać trochę mąki.

Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.

Wycinamy kółka kubkiem lub szklanką. Następnie w każdym kółku wycinamy dziurki kieliszkiem. 

Olej dobrze rozgrzewamy (ja smażyłam w niewielkim garnku i użyłam ok 1/2l oleju). 

Następnie smażymy oponki i małe pączuszki z dwóch stron na brązowy kolor.

Po wyjęciu z garnka odsączamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Najlepiej smakują świeże, w dniu przygotowania.

Smacznego!


wtorek, 5 lutego 2013

Drożdżówki z serem, budyniem i rodzynkami

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki. Ciasto przygotowałam według przepisu znalezionego na blogu  Searching for an Amaranth


Składniki na ciasto:
  • 0,5kg mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100-120g cukru
  • 50g margaryny lub masła

Składniki na nadzienie:
  • 400g gładkiego twarogu 
  • 100-150g rodzynek
  • 3 łyżki cukru do twarogu + 1,5 łyżki do budyniu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 budyń smietankowy
  • 400ml mleka  

Przygotowanie:


Budyń gotujemy w 400ml mleka, słodzimy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ser mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny.

Ze świeżych drożdży robimy rozczyn (drożdże rozkruszamy w dużej misce, wlewamy 150ml podgrzanego mleka, dodajemy 3 łyżeczki cukru i dużą łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do zwiększenia objętości - około 20min).

W tym czasie roztapiamy margarynę/masło i zostawiamy do ostygnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i utarte z cukrem żółtka. Następnie dodajemy pozostałe 100ml mleka.

Ciasto należy zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodajemy odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlewamy roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie mieszamy z ciastem.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta wałkujemy je i wycinamy koła - do wycinania może posłużyć niewielka miseczka.

Zostawiamy pod przykryciem na ok 20-30 minut do wyrośnięcia.

Następnie spodem szklanki robimy w każdej bułce wgłębienie i nakładamy nadzienie: po 1-1,5 łyżki sera, budyniu i po kilka rodzynek. 

Można także połowę bułek przygotować z samym serem i rodzynkami a drugą połowę z budyniem.

Bułki układamy na wyłożonej papierem blaszce.

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 min (aż się zarumienią).

Smacznego :)


niedziela, 20 stycznia 2013

Sałatka z łososiem i mandarynkami

Lubię łączyć słone i słodkie smaki, w tej sałatce taki duet tworzy właśnie mandarynka z łososiem. Kolejne nietypowe połączenie (obok sałatki z truskawkami i fetą), które warto dla odmiany wypróbować. 

Składniki na 2-3 porcje:

  • sałata lodowa
  • 100g łososia wędzonego
  • 1 kula mozzarelli (100g)
  • 2 mandarynki
  • łyżka sezamu
  • sos sojowy Kikkoman
  • sok z cytyny

Przygotowanie:


Liście sałaty umyć i porwać na mniejsze części. Układać bezpośrednio na talerzach/w miseczkach.

Mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. 

Łososia pokroić w paseczki i razem z kawałkami mandarynek dodać do sałatki.

Sezam uprażyć przez chwilkę na patelni i posypać nim sałatkę.

Następnie skropić ją sosem sojowym i sokiem z cytryny.

Aby sałatka była bardziej kolorowa zamiast sałaty lodowej można użyć mieszanki sałat (lub dodać inne ulubione składniki).

Smacznego!

Kulinarne inspiracje i nagrody

wtorek, 15 stycznia 2013

Pomidorowa z ryżem pełnoziarnistym i świeżym oregano

Pomidorówka to zupa, którą gotuję najczęściej. Tym razem dodałam do niej świeże oregano i myślę, że smakuje równie dobrze jak z koperkiem czy bazylią :) a jaka jest Wasza ulubiona zupa?

Składniki:
  • 2-3 skrzydełka
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g)
  • torebka ryżu pełnoziarnistego (u mnie Kupiec)
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól
  • ewentualnie śmietana do zabielenia
  • opcjonalnie kilka kropli sosu Tabasco

Przygotowanie:


Skrzydełka dokładnie umyć i zalać około 2 litrami wody. Gotować do momentu aż na górze przestanie zbierać się szumowina, którą oczywiście należy zebrać przed dodaniem warzyw ;)

Warzywa obrać i pokroić wedle uznania w większe bądź mniejsze części. Ja zawsze dodaję ćwiartkę selera w całości a marchew i pietruszkę kroję w plasterki. 

Warzywa dodać do zupy i wsypać ryż z torebki. Ugotują się w tym samym czasie. Jeśli warzywa dodajecie w większych kawałkach to ryż możecie dodać kilka minut później żeby się nie rozgotował. Można także ugotować ryż oddzielnie i dopiero potem nałożyć na talerz i zalać zupą. Ja wybieram zawsze opcję pierwszą :)

Kiedy warzywa zmiękną i ryż napęcznieje, odlewamy 2-3 chochelki bulionu do małego garnuszka, mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie tak rozrobiony przecier wlewamy do zupy.

Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dodajemy posiekane oregano. 

Jeśli ktoś lubi może zabielić zupę zahartowaną śmietaną.

Dla podkreślenia charakteru zupy można dodać kilka kropli sosu Tabasco, zwłaszcza jeśli ktoś lubi pikantne smaki :)

Smacznego!

Kulinarne inspiracje i nagrody