piątek, 22 lutego 2013

Babka cytrynowa

Od jakiegoś czasu chodziła za mną babka cytrynowa :D Sama jeszcze nigdy takiej nie piekłam więc poszperałam trochę w necie i jest! Przepis idealny znalazłam na blogu 'Niebo w gębie'. To najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam :)

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g roztopionego masła lub margaryny
  • sok z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.

Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i 
całość miksujemy do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) 

Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni

Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

czwartek, 21 lutego 2013

Placki ziemniaczane z kapustą i koperkiem

Zmodyfikowałam trochę przepis na tradycyjne placki ziemniaczane i placuszki wyszły wręcz genialne, spróbujcie!

Porcja dla 2-3 osób:
  • pół kilograma ziemniaków
  • 20 dag kapusty
  • cebula
  • koperek
  • jajko
  • łyżka mąki
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie
:


Ziemniaki ścieramy na tarce. Koperek i cebulę drobniutko kroimy. Kapustę drobno szatkujemy.
W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. starte ziemniaki, cebulę, koperek i kapustę. Dodajemy jajko, łyżkę mąki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy na głębokim oleju z obu stron aż placki będą zarumienione. Podajemy z jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną.

Pychota :)


wtorek, 19 lutego 2013

Orzeźwiająca sałatka z truskawkami

Prosta i smaczna sałatka z truskawkami. Moje pierwsze takie połączenie. Zdecydowanie udane, nawet mąż się zajadał więc wiem o czym mówię ;) 

Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 opakowania miksu sałat (najlepiej z rukolą)
  • kilka truskawek
  • 1/3 kostki fety
  • 1 łyżka sezamu
  • ocet balsamiczny
  • olej sezamowy

Przygotowanie:

Sałatę podzielić na dwie porcje. Ja układałam bezpośrednio na talerzach.

Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Poukładać na sałacie.

Następnie pokroić w kostkę fetę (lub pokruszyć palcami) i dodać do sałatek.

Sezam przez chwilkę uprażyć na suchej patelni. 

Przed podaniem sałatkę posypać sezamem, polać octem balsamicznym i skropić olejem sezamowym.
Smacznego :)




poniedziałek, 18 lutego 2013

Pierwsze kroki na blogspocie

Witam wszystkich :)

Nazywam się Asia, mam 25 lat i studiuję germanistykę we Wrocławiu. Gotowanie traktuję nie jako obowiązek, ale przyjemność. Ciągle jeszcze się uczę, poznaję nowe smaki, eksperymentuję, co zresztą sprawia mi ogromną radość. Bo gotowanie nie sprowadza się tylko do zrobienia rosołu czy usmażenia kotleta! Jest jeszcze tyle do odkrycia! Jedno jest pewne: w kuchni nie znoszę monotonii. 

Na blogu będę dzieliła się z Wami tylko sprawdzonymi przepisami - autorskimi lub inspirowanymi. Postaram się zamieszczać zarówno przepisy na tradycyjne potrawy czy słodkości, ale także przepisy w nieco odchudzonej, zdrowszej wersji. A to wszystko po to aby każdy mógł znaleźć u mnie coś dla siebie. Ja sama zresztą preferuję lżejszą kuchnię choć dla rodzinki przygotowuję różne dania. Bloga prowadziłam najpierw na bloxie razem z siostrą, ale postanowiłam, że przeniosę się tutaj. Siostra założyła własnego bloga, na którego Was zresztą serdecznie zapraszam: www.apetycznakuchnia.blogspot.com ;)

Niestety przenoszenie przepisów ze starego bloga będzie polegało na ich ręcznym kopiowaniu, ale myślę, że stopniowo wszystkie znajdą się tutaj.

Trzymajcie kciuki i odwiedzajcie mnie regularnie :)

Pozdrawiam!



niedziela, 17 lutego 2013

Mleczny chlebek z cytrynową nutą (z automatu)

Wczoraj upiekłam pyszny, mleczny, puszysty chleb z automatu. Dodałam kilka łyżek cukru, dzięki czemu w smaku przypomina mi.. chałkę :) jeszcze gdyby na górze była kruszonka to już całkiem niebo w gębie ;) Trafione okazało się także dodanie aromatu cytrynowego:) Kto lubi słodkawe pieczywo z pewnością powinien wypróbować ten przepis.

Składniki:
  • 250ml mleka 3,2%
  • 2 łyżki oleju sezamowego (może być inny)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 pełne łyżki cukru (można dodać więcej jeśli chleb ma być bardziej słodki)
  • 450g mąki pszennej chlebowej - typ 550
  • 10g świeżych drożdży
  • łyżeczka aromatu cytrynowego lub skórka otarta z połowy dużej cytryny 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do formy wlewamy najpierw składniki płynne: mleko, olej, aromat cytrynowy.

Następnie dodajemy sól i cukier. Wsypujemy mąkę i na końcu dodajemy rozdrobnione w dłoniach drożdże.

Ustawiamy program do wypieku słodkiego chleba, wagę 700g oraz stopień zarumienienia skórki wedle życzenia jasny lub średni (u mnie średni, ciemnego przy tym chlebie nie polecam).

Opcjonalnie można dodać np. garść rodzynek (po sygnale oznaczającym odpowiedni czas na wsypanie dodatków).

środa, 6 lutego 2013

Oponki serowo-cytrynowe, bez drożdży

Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu co przygotować na Tłusty Czwartek niech koniecznie skorzysta z tego przepisu. Aromatyczne oponki serowo-cytrynowe z powodzeniem zastąpią nudne pączki z marmoladą :)

Składniki na 9 sztuk (+ 9 malutkich pączuszków):
  • 200g mąki tortowej
  • 125g twarogu półtustego (1/2 kostki)
  • 50g gęstego jogurtu naturalnego (np.typu greckiego, można zastąpić gęstą śmietaną)
  • 30g cukru
  • 1 jajko
  • drobno otarta skórka z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok 1/2l oleju - do smażenia
  • cukier puder - do oprószenia

Przygotowanie:


Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg rozgniatamy widelcem. Skórkę z cytryny ścieramy (wcześniej należy ją sparzyć).

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące. Jednak jeśli będzie się za bardzo kleić należy ostrożnie dosypać trochę mąki.

Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.

Wycinamy kółka kubkiem lub szklanką. Następnie w każdym kółku wycinamy dziurki kieliszkiem. 

Olej dobrze rozgrzewamy (ja smażyłam w niewielkim garnku i użyłam ok 1/2l oleju). 

Następnie smażymy oponki i małe pączuszki z dwóch stron na brązowy kolor.

Po wyjęciu z garnka odsączamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Najlepiej smakują świeże, w dniu przygotowania.

Smacznego!


wtorek, 5 lutego 2013

Drożdżówki z serem, budyniem i rodzynkami

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki. Ciasto przygotowałam według przepisu znalezionego na blogu  Searching for an Amaranth


Składniki na ciasto:
  • 0,5kg mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100-120g cukru
  • 50g margaryny lub masła

Składniki na nadzienie:
  • 400g gładkiego twarogu 
  • 100-150g rodzynek
  • 3 łyżki cukru do twarogu + 1,5 łyżki do budyniu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 budyń smietankowy
  • 400ml mleka  

Przygotowanie:


Budyń gotujemy w 400ml mleka, słodzimy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ser mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny.

Ze świeżych drożdży robimy rozczyn (drożdże rozkruszamy w dużej misce, wlewamy 150ml podgrzanego mleka, dodajemy 3 łyżeczki cukru i dużą łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do zwiększenia objętości - około 20min).

W tym czasie roztapiamy margarynę/masło i zostawiamy do ostygnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i utarte z cukrem żółtka. Następnie dodajemy pozostałe 100ml mleka.

Ciasto należy zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodajemy odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlewamy roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie mieszamy z ciastem.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta wałkujemy je i wycinamy koła - do wycinania może posłużyć niewielka miseczka.

Zostawiamy pod przykryciem na ok 20-30 minut do wyrośnięcia.

Następnie spodem szklanki robimy w każdej bułce wgłębienie i nakładamy nadzienie: po 1-1,5 łyżki sera, budyniu i po kilka rodzynek. 

Można także połowę bułek przygotować z samym serem i rodzynkami a drugą połowę z budyniem.

Bułki układamy na wyłożonej papierem blaszce.

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 min (aż się zarumienią).

Smacznego :)