poniedziałek, 25 lutego 2013

Mascarpone z owocami

Niby nic a jednak COŚ :) Pierwszy raz udało mi się w zimie kupić naprawdę smaczne truskawki, pierwszą myślą jaka mi przyszła do głowy było przygotowanie deseru z mascarpone, bo żeby stworzyć pyszny deser wcale nie trzeba użyć wielu wyszukanych składników ani poświęcić wiele czasu na jego przygotowanie. Wystarczy 15 minut, świeże owoce i dobry serek. Zobaczcie sami ;)

Składniki na 2 porcje:
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki cukru pudru (u mnie Kupiec)
  • 2 kiwi
  • garść truskawek

Przygotowanie:


Serek wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. 

Truskawki pokroić w plasterki. Zostawić dwie ćwiartki do dekoracji.

Kiwi obrać, odkroić 1 plaster do dekoracji, resztę zmiksować z łyżeczką masy serowej.

Nakładać do pucharków/lampek/miseczek warstwami: serek-> plasterki truskawek-> serek-> kiwi-> serek.

Wierzch deseru udekorować połową plasterka kiwi i kawałkiem truskawki.

Podawać schłodzony.

Smacznego :)


niedziela, 24 lutego 2013

Szybkie, proste bułki z mąką pełnoziarnistą

Jak się spróbuje smaku domowego pieczywa to potem ciężko przestać je piec samemu :) Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne bułki z mąką pełnoziarnistą, który znalazłam na blogu Chleby.info. Ogromnym plusem jest to, że nie trzeba przygotowywać zaczynu, po prostu wsypujemy wszystkie składniki do miski (świeże drożdże także!) i zagniatamy ciasto. Nie da się niestety pominąć czekania aż ciasto podwoi swoją objętość a szkoda :P Bułki są bardzo smaczne, z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, jak z dobrej piekarni :)

Składniki na 8 średniej wielkości bułek:
  • 350g mąki pszennej
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200ml wody
  • 150ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 pełna łyżeczka soli

Przygotowanie:


Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.

Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie formujemy 8 bułek, każdą z nich nacinamy na środku (można to zrobić też bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika) i ponownie przykrywamy ściereczką na około 20 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią).

Pyszne są świeże z prawdziwym masełkiem :)

sobota, 23 lutego 2013

Owsianka z owocami

Dzisiaj dla odmiany coś dobrego na śniadanko. Uwielbiam owsiankę za to, że można przygotować ją w zaledwie kilka chwil i nigdy się nie nudzi, bo za każdym razem można przygotować ją z innymi dodatkami, w zależności od tego co mamy akurat pod ręką i na co mamy ochotę. Jest sycąca więc zmniejsza ochotę na podjadanie między śniadaniem a kolejnym posiłkiem :) Dzisiejszą owsiankę przygotowałam z owocami i posłodziłam miodem. A Wy lubicie takie śniadania?

Składniki na dwie porcje:
  • po 3 pełne łyżki płatków owsianych i jęczmiennych błyskawicznych (u mnie Kupiec)
  • 250 ml mleka
  • 1 małe jabłko
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka suszonych jagód goji
  • 1-2 łyżeczki miodu


Przygotowanie:

Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy przez 5-6 minut.

W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę banana i jabłko. Dodajemy do owsianki razem z jagodami goji.

Gotujemy jeszcze przez chwilkę i zdejmujemy z ognia. Dosładzamy miodem do smaku.

Gotowe :D

piątek, 22 lutego 2013

Babka cytrynowa

Od jakiegoś czasu chodziła za mną babka cytrynowa :D Sama jeszcze nigdy takiej nie piekłam więc poszperałam trochę w necie i jest! Przepis idealny znalazłam na blogu 'Niebo w gębie'. To najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam :)

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g roztopionego masła lub margaryny
  • sok z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.

Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i 
całość miksujemy do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) 

Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni

Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

czwartek, 21 lutego 2013

Placki ziemniaczane z kapustą i koperkiem

Zmodyfikowałam trochę przepis na tradycyjne placki ziemniaczane i placuszki wyszły wręcz genialne, spróbujcie!

Porcja dla 2-3 osób:
  • pół kilograma ziemniaków
  • 20 dag kapusty
  • cebula
  • koperek
  • jajko
  • łyżka mąki
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie
:


Ziemniaki ścieramy na tarce. Koperek i cebulę drobniutko kroimy. Kapustę drobno szatkujemy.
W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. starte ziemniaki, cebulę, koperek i kapustę. Dodajemy jajko, łyżkę mąki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy na głębokim oleju z obu stron aż placki będą zarumienione. Podajemy z jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną.

Pychota :)


wtorek, 19 lutego 2013

Orzeźwiająca sałatka z truskawkami

Prosta i smaczna sałatka z truskawkami. Moje pierwsze takie połączenie. Zdecydowanie udane, nawet mąż się zajadał więc wiem o czym mówię ;) 

Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 opakowania miksu sałat (najlepiej z rukolą)
  • kilka truskawek
  • 1/3 kostki fety
  • 1 łyżka sezamu
  • ocet balsamiczny
  • olej sezamowy

Przygotowanie:

Sałatę podzielić na dwie porcje. Ja układałam bezpośrednio na talerzach.

Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Poukładać na sałacie.

Następnie pokroić w kostkę fetę (lub pokruszyć palcami) i dodać do sałatek.

Sezam przez chwilkę uprażyć na suchej patelni. 

Przed podaniem sałatkę posypać sezamem, polać octem balsamicznym i skropić olejem sezamowym.
Smacznego :)




poniedziałek, 18 lutego 2013

Pierwsze kroki na blogspocie

Witam wszystkich :)

Nazywam się Asia, mam 25 lat i studiuję germanistykę we Wrocławiu. Gotowanie traktuję nie jako obowiązek, ale przyjemność. Ciągle jeszcze się uczę, poznaję nowe smaki, eksperymentuję, co zresztą sprawia mi ogromną radość. Bo gotowanie nie sprowadza się tylko do zrobienia rosołu czy usmażenia kotleta! Jest jeszcze tyle do odkrycia! Jedno jest pewne: w kuchni nie znoszę monotonii. 

Na blogu będę dzieliła się z Wami tylko sprawdzonymi przepisami - autorskimi lub inspirowanymi. Postaram się zamieszczać zarówno przepisy na tradycyjne potrawy czy słodkości, ale także przepisy w nieco odchudzonej, zdrowszej wersji. A to wszystko po to aby każdy mógł znaleźć u mnie coś dla siebie. Ja sama zresztą preferuję lżejszą kuchnię choć dla rodzinki przygotowuję różne dania. Bloga prowadziłam najpierw na bloxie razem z siostrą, ale postanowiłam, że przeniosę się tutaj. Siostra założyła własnego bloga, na którego Was zresztą serdecznie zapraszam: www.apetycznakuchnia.blogspot.com ;)

Niestety przenoszenie przepisów ze starego bloga będzie polegało na ich ręcznym kopiowaniu, ale myślę, że stopniowo wszystkie znajdą się tutaj.

Trzymajcie kciuki i odwiedzajcie mnie regularnie :)

Pozdrawiam!