poniedziałek, 30 grudnia 2013

Ciasteczka maślano-migdałowe z białą czekoladą i krokantem

Szybki i prosty przepis na delikatne ciastka maślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach.

Składniki na dwie duże blachy ciastek:
  • 220 g mąki tortowej
  • 80 g mielonych migdałów 
  • 200 g masła 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Na polewę: 
  • tabliczka białej czekolady 
  • 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka 
  • krokant do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka energicznie zagnieść (masło powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki). 

Ciasto włożyć na min pół godziny do lodówki. 

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty. 

Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok 12-15 minut.

Zostawić na blaszce do wystudzenia (ciepłe są bardzo delikatne!). 

Po ostudzeniu udekorować ciastka polewą. Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 2-3 łyżki mleczka skondensowanego lub mleka. Smarować ciasteczka i posypywać krokantem.


niedziela, 29 grudnia 2013

Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików

Dzisiejsze placuszki możecie podawać z sosem mięsnym lub grzybowym, ale równie dobrze możecie jeść je same, bo bez dodatków smakują równie dobrze. Takie placki to też dobry sposób na wykorzystanie kaszy, która została Wam z obiadu z poprzedniego dnia. Ja wykorzystałam do ich przygotowania kaszę gryczaną błyskawiczną, którą razem z innymi produktami otrzymałam niedawno dzięki uprzejmości firmy Sonko. Placuszki są bezglutenowe dzięki czemu mogą jeść je także osoby z nietolerancją glutenu! Sos też może być taki jeśli nie zagęścicie go mąką. Następne w planie mam placki ryżowe na słodko, mam nadzieję, że będą równie udane jak te dzisiejsze :)

Składniki na obiad dla 4 osób:

Placki:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej (2x100g) - u mnie kasza gryczana w 6 minut Risana
  • 3 jajka
  • mała papryka zielona
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sos borowikowy:
  • 50g suszonych borowików
  • 1 l wody
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
  • cebula
  • 2-3 łyżki kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1 pełna łyżka krupczatki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Sos:

Grzyby opłukać i namoczyć na noc w 1 litrze wody.

Następnego dnia gotować w tej samej wodzie przez ok 45 minut.

Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.

Dodać grzyby razem z wywarem w którym się gotowały, uważając by nie przelać piasku, który osadził się na dnie garnka (grzyby najlepiej wcześniej wyciągnąć i drobno pokroić).

Dolać bulion warzywny i doprawić do smaku.

Sos zabielić kremówką i zagęścić jedną pełną łyżką krupczatki.

Jeszcze chwilę razem dusić. Gdyby sos był za rzadki można dodać więcej mąki.

Placuszki:

Kaszę ugotować i odsączyć.

Ząbki czosnku rozdrobnić, paprykę pokroić w małą kosteczkę, koperek posiekać.

Do miski wysypać zawartość torebek, dodać czosnek, paprykę, koperek i 3 surowe jajka.

Wymieszać i doprawić do smaku.

Najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, posmarowanej olejem.

Łyżką formować małe placuszki i smażyć z obu stron aż się zarumienią. Ostrożnie odwracać łopatką na drugą stronę aby się nie rozsypały. Placki dopiero po usmażeniu są całkiem zwarte.

Smacznego :)


piątek, 27 grudnia 2013

Zimowe muffinki korzenne

Smakowita propozycja dla tych,  którzy lubią muffiny i przyprawy korzenne. To naprawdę zgrany duet, idealny na długie, zimowe wieczory.
  
Składniki na 12 sztuk:

  • 200g mąki tortowej
  • 100g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżki kakao
  • 120 ml oleju
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu, po szczypcie anyżu i goździków
  • cukier puder do posypania (u mnie Kupiec)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy i skórkę pomarańczową. Mieszamy.

W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt i jajko.

Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. 

Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut.

Po upieczeniu posypujemy muffinki cukrem pudrem. Ja do dekoracji użyłam szablonu w kształcie gwiazdki.


wtorek, 24 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne z lukrem herbaciano-imbirowym

Wszystkim czytelnikom życzę smacznych, zdrowych, spokojnych i wesołych świąt :) Mam nadzieję, że spędzicie ten czas radośnie w rodzinnym gronie.

Tym, którzy jeszcze nie upiekli żadnych ciasteczek polecam dzisiejszy przepis a jeśli macie jeszcze coś pilniejszego do zrobienia, zachęcam do wypróbowania go po świętach! U mnie już praktycznie wszystko dopięte na ostatni guzik :)

Składniki na 40 ciasteczek różnej wielkości:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 70 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej

Na lukier:
  • ok 1 szklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec)
  • mały paseczek świeżego imbiru
  • 2 torebki dowolnej herbaty 

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, dodać miód i wymieszać.

Połączyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i przyprawy.

Dodać masło z miodem i jajko.

Wyrobić ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać mąką.

Następnie włożyć ciasto do lodówki na godzinę.

Po tym czasie rozwałkować i wycinać dowolne kształty.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem.

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem.

Piec ciastka maksymalnie do 15 minut.

Po wystudzeniu przygotować lukier:

2 torebki herbaty zalać 100 ml gorącej wody. Odstawić na godzinę.

Malutki kawałeczek imbiru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

3-4 łyżki esencji dokładnie wymieszać ze startym imbirem i około 1 szklanką cukru pudru (ja dodaję zawsze na oko).

Ciasteczka polukrować a gdy lukier zastygnie zajadać ze smakiem i kubkiem gorącej herbaty :)

niedziela, 22 grudnia 2013

Krokiety orkiszowe w płatkach gryczanych (z mięsem i kapustą) i kilka słów o oleju rzepakowym

Dzisiejszy przepis polecam przede wszystkim tym, którzy starają się w swojej kuchni używać zdrowych i wartościowych składników. Myślę, że krokiety zasmakowałyby również tym, którzy lubią w kuchni eksperymentować i łączyć różne smaki. Panierka jest chrupiąca, krokiety nie nasiąkają tłuszczem i są naprawdę bardzo smaczne. Do smażenia polecam olej rzepakowy, który dodałam także do naleśników żeby nie łamały się podczas zawijania. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto używać go w kuchni na co dzień. Badania wykazały, że w naszej szerokości geograficznej spożywa się ich na ogół zdecydowanie za mało co negatywnie odbija się na naszym zdrowiu. W dodatku olej rzepakowy wyróżnia się również idealną proporcją nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega – 6 i omega -3), która wynosi 2:1.** W związku z tym jest on zdecydowanie bardziej wartościowy niż bardzo popularna ostatnio oliwa z oliwek. Jak widać warto zatem korzystać z rodzimych produktów, które jak się okazuje często bywają jednak zdrowsze niż produkty sprowadzane z zagranicy.

Składniki:

Na naleśniki (12 sztuk):
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody mineralnej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie mieszana typ 1100 i 750)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko

Na farsz:
  • 0,7 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (u mnie łopatka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Do panierowania i smażenia:
  • ok 200g płatków gryczanych
  • 2-3 jajka
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić.

Mięso ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi.

W tym czasie podgotować kiszona kapustę a następnie odsączyć.

Kiedy składniki ostygną przemielić wszystko, dodać pokrojoną w kostkę, zeszkloną na patelni cebulę, dobrze wymieszać oraz doprawić majerankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie dodać odpowiednio trochę wody lub mąki.

Naleśniki posmarować farszem i zawinąć.

Zawinięte krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku, opanierować w płatkach gryczanych i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

** źródło informacji [klik]

wtorek, 10 grudnia 2013

Proste ciasteczka marcepanowe

Pyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta! Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre.

Składniki na około 40 ciasteczek:
  • 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie wg. tego przepisu)
  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru (u mnie marki Kupiec)
  • 150g masła
  • 1 żółtko
  • odrobina olejku migdałowego
Na polewę
  • 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur
  • dowolna posypka dekoracyjna

Przygotowanie:

Marcepan rozkruszamy.

Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto.

Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny.

Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką. 

Wycinamy dowolne kształty ciastek.

Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. 

Po upieczeniu dekorujemy polewą i ewentualnie jakąś posypką dekoracyjną.

czwartek, 28 listopada 2013

Kakaowo-rumowa babka z żurawiną

Jeśli lubicie wilgotne, kakaowe ciasta to ten przepis jest właśnie dla Was. Babka ma wyczuwalną rumową nutkę co dodatkowo przemawia za tym aby ją wypróbować :) Do tego żurawina i polewa z białej czekolady, pychota! Czy jest w ogóle ktoś kto nie chciałby skosztować? ;) 

Składniki:

Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 65g margaryny lub masła
  • 25ml rumu
  • odrobina olejku rumowego (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny (plus 1 łyżka do posypania)

Na polewę:
  •   1 tabliczka białej czekolady
  •   3 łyżki mleka


Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól.

Margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie zestawiamy z palnika i dolewamy mleko i rum (opcjonalnie olejek).

Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian suche i mokre składniki ciągle miksując.

Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do podłużnej foremki o długości 22cm i pieczemy ok 50 minut.

Po ostygnięciu rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka, polewamy nią ciasto i dekorujemy żurawiną.