piątek, 31 stycznia 2014

Babka orkiszowa z marchewką i jabłkiem, bez cukru i tłuszczu

Jeśli lubicie odchudzone i zdrowe smakołyki koniecznie upieczcie tą babkę. Jest wilgotna i bardzo smaczna. Jej smak przypomina mi trochę chlebek na słodko, pewnie dlatego, że użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która mimo wysokiego typu całkiem nieźle sprawdza się w wypiekach. Z podanej porcji wychodzi niska babeczka ze standardowej blaszki z kominem. Możecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka.

Składniki:
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża marchew
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru)

Przygotowanie:

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.

Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce.

Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu i ponownie wymieszać.

Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec babkę także w małej keksówce).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez ok 45 minut (funkcja góra-dół) do suchego patyczka.

Smacznego :)

inspiracja [klik]

wtorek, 28 stycznia 2014

Gołąbki z brązowym ryżem i z mięsem

Tym razem gołąbki zrobiłam z brązowym ryżem. Okazuje się, że był to całkiem udany eksperyment, bo gołąbki wyszły bardzo smaczne choć nieco inne w smaku niż te tradycyjne do których dodaje się biały ryż. Jeśli przepadacie za tym brązowym tak, jak ja, wypróbujcie ten przepis :)

Składniki na 1 duży rondel średniej wielkości gołąbków:
  • 2 średnie główki kapusty
  • 1 kg ryżu naturalnego (u mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania)
  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka 
  • 0,5 kg cebuli
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 250 g smalcu
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie włożyć całą główkę do dużego garnka z gotującą się wodą. Po kilku minutach stopniowo wyjmować liście kapusty, które już zmiękły.

Z liści odciąć zgrubienia żeby łatwiej się zawijało.

Ryż ugotować w osolonej wodzie (kilka minut krócej niż podano na opakowaniu).

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na roztopionym smalcu.

W dużym naczyniu wymieszać ugotowany ryż, surowe mięso, zeszkloną cebulę razem z tłuszczem i przecier. Przyprawić solą i pieprzem. Inne przyprawy dodać wedle uznania.

Na najładniejsze liście kapusty nakładać farsz i zwijać.

Duży rondel posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Gołąbki układać tak aby ściśle do siebie przylegały.

Gdy rondel będzie pełny wlać szklankę wody. Wierzch wyłożyć liśćmi kapusty.

Piec pod przykryciem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 2,5h.

niedziela, 26 stycznia 2014

Intensywnie kokosowy pudding ryżowy

Jeżeli tak jak ja kochacie kokos ten pudding jest dla Was. Lekko słodki, intensywnie kokosowy i bardzo pożywny. Będzie idealny na śniadanie. Jeżeli jadacie śniadania w biegu, bo nie macie rano zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, możecie przyrządzić go wieczorem a rano tylko podgrzać :)

Składniki na 2 porcje:
  • 400 ml mleczka kokosowego (u mnie częściowo odtłuszczone)
  • 200 ml wody
  • 1 woreczek ryżu Basmati (u mnie Sonko/Risana)
  • 1-2 płaskie łyżeczki ksylitolu (lub miodu/syropu z agawy/cukru)
  • *opcjonalnie 1-2 łyżeczki tahiny (jeżeli lubicie sezam)

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe wymieszać z wodą, posłodzić i ewentualnie dodać tahinę, zagotować.

Następnie wsypać zawartość woreczka ryżu i gotować po przykrywką na małym ogniu przez ok 30 minut.

Po tym czasie wyłączyć palnik i zostawić ryż pod przykryciem przez 15 minut.

Smacznego :)

piątek, 24 stycznia 2014

Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika

Dzisiejsza potrawa ma wiele zalet: jest prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna, chrupiąca, sycąca i mniej kaloryczna niż gdybyśmy usmażyli ją na patelni. Skrzydełka najlepiej zamarynować dzień wcześniej żeby przyprawy wniknęły w głąb mięsa i żeby mięso było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce.

Składniki na porcje dla 3-4 osób:

Skrzydełka:
  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco 
  • opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy gyros
Ziemniaki:
  • 1 kg małych ziemniaków
  • sól 
  • suszony lub świeży rozmaryn
  • kilka łyżek oleju
  • opcjonalnie szczypiorek do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty lub starty czosnek oraz przyprawy. Wymieszać.

Skrzydełka umyć i osuszyć. Usunąć lotki. Włożyć do naczynia i natrzeć marynatą. Pozostawić w naczyniu z marynatą przez noc lub co najmniej kilka godzin (naczynie przykryć).

Następnego dnia obrać ziemniaki i podzielić na części, jeśli są malutkie przekroić na połówki.

Posmarować je olejem i posypać solą oraz rozmarynem.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. 

Ja piekłam ziemniaki na osobnej blaszce w tym samym czasie co skrzydełka. Potem podałam w naczyniach żaroodpornych jak na zdjęciu

Blachę na skrzydełka wyłożyć papierem, wyłożyć skrzydełka i polać je marynatą.

Obie blachy piec jednocześnie w 180 stopniach przez około godzinę. Ja po 20 minutach przykryłam blachy folią aluminiową żeby nic się nie przypaliło i zdjęłam ją pod koniec pieczenia, jakieś 10 minut przed końcem. Wtedy też zwiększyłam temperaturę do 220 stopni.

Smacznego!



poniedziałek, 20 stycznia 2014

Koktajl ananasowo-truskawkowy

Ostatnio często przyrządzam różne koktajle. Są pyszne i orzeźwiające a porcja witamin przyda się przecież każdemu szczególnie gdy pogoda nas nie rozpieszcza a za oknem jest tak ponuro. Koktajle są doskonałe nie tylko na śniadanie ale i na słodki podwieczorek. Jeśli chodzi o dzisiejszą propozycję to nie polecam zamiany świeżego ananasa na tego z puszki. Naprawdę warto pomęczyć się z jego obieraniem i użyć świeżego ;) a napój przyrządzić tuż przed spożyciem. Wtedy smakuje najlepiej.

Składniki na 4 porcje:
  • 1 świeży ananas
  • 250 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 banan
  • 400 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Ananasa obrać i pokroić. U mnie ananasy je się dość często i z tego względu zaopatrzyłam się w zestaw, który bardzo ułatwia tą czynność (polecam!). Obieranie i krojenie ananasa z jego udziałem trwa co najwyżej minutę. Jeśli także lubicie ananasy to sklepach i w internecie bez problemu znajdziecie takie akcesoria.

Do wysokiego naczynia dodać kawałki ananasa, truskawki, pokrojonego banana oraz jogurt.

Całość zblendować i rozlać do szklanek. 

Smacznego :)

sobota, 18 stycznia 2014

Koktajl kefirowy z pomarańczą i kiwi

Czasami lubię rano zamiast kawy wypić do śniadania jakiś koktajl. Przygotowanie go jest przecież szybkie i proste a dodać można niemal wszystkie owoce czy warzywa, w zależności od tego co ma się akurat pod ręką. Najbardziej lubię koktajle na bazie jogurtu, maślanki lub kefiru i nigdy ich nie dosładzam, bo owoce same w sobie są już dla mnie wystarczająco słodkie. Tak było i dzisiaj :) Kilka składników, chwila miksowania i koktajl gotowy. 

Składniki na 1 koktajl:
  • mały kubeczek kefiru
  • duża pomarańcza 
  • 2 kiwi

Przygotowanie:

Sok z pomarańczy wyciskamy.

Owoce kiwi obieramy i kroimy na kilka kawałków.

Do wysokiego pojemnika wlewamy kefir, sok z pomarańczy i dodajemy kawałki kiwi.

Blendujemy aż koktajl będzie gładki.

Smacznego :)


piątek, 17 stycznia 2014

Mini pączki z konfiturą morelową, bez drożdży

Jeśli macie ochotę na coś dobrego i szybkiego w przygotowaniu polecam Wam ten przepis. Pączki są miękkie a jeśli rozgrzejecie dobrze olej na pewno nie nasiąkną nim podczas smażenia. Są pyszne także bez nadzienia, wtedy polecam dodać do ciasta skórkę z cytryny albo odrobinę ulubionego ekstraktu czy aromatu. 

Składniki na 18 niewielkich pączków:
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g serka homogenizowanego lub sera mielonego
  • 100 g gęstej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody
  • *ewentualnie otarta skórka z cytryny lub odrobina ulubionego aromatu
  • ok 0,7 l oleju do smażenia
  • konfitura morelowa do nadziewania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać.

Dodać śmietanę, serek, jajko i wyrobić miękkie ciasto.

Ciasto może się delikatnie kleić. Nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, bo pączki mogą być przez to twarde. Uformować małe kuleczki, mi wyszło 18 sztuk.

Dobrze rozgrzać olej i smażyć pączki na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

Ja użyłam ok 0,7 l oleju smażąc w niedużym rondelku. Smażyłam po 6 sztuk (pączki urosną podczas smażenia więc lepiej wrzucać po kilka jeśli używamy małego garnka tak żeby mogły swobodnie pływać).

Odsączyć na ręczniku papierowym a po ostudzeniu nadziewać konfiturą najlepiej przy pomocy szprycy z podłużną cienką końcówką i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)