wtorek, 11 lutego 2014

Kasza gryczana z warzywami

Potrawka z kaszy to pomysł na szybki, tani, smaczny, ale i wartościowy obiad. Do zrobienia w kilka chwil, nawet gdy mamy niewiele czasu. Ja tym razem użyłam kaszy w 6 minut Sonko, dzięki czemu obiad przygotowałam w iście ekspresowym tempie ;)

Składniki dla 4 osób:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej (u mnie Sonko)
  • 2 małe papryki 
  • 2 małe cukinie
  • 200 g pieczarek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • pieprz, sól, oregano (lub ulubione przyprawy)
  • odrobina oleju lub masła do podsmażenia warzyw

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.

Paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Dusić kilka minut pod przykryciem.

Następnie dodać kaszę, pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, przeciśnięty lub starty czosnek, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Przyprawić i dusić jeszcze przez chwilkę. 

Zainspiruj się kaszą! II edycja

poniedziałek, 3 lutego 2014

Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone

Jeśli szukacie zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych wypieków albo przepisów na smakołyki, których jeszcze nie próbowaliście, ten przepis powinien Wam się spodobać. Biszkopt migdałowy powinien przypaść do gustu zresztą wszystkim, ponieważ smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo delikatny. Należy tylko uważać aby go nie przesuszyć. Mojej rodzinie bardzo zasmakował. Idealnie komponuje się z wszelkimi kremami, owocami czy galaretkami. Na pierwszy rzut oka trudno nawet rozpoznać, że jest to biszkopt bez dodatku mąki.

Składniki

na spód biszkoptowy:
  • 100 g drobno zmielonych płatków migdałów
  • 4 jajka L
  • 2 łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru
na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 150 g gładkiego twarożku
  • 200 g borówek
  • 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru)
  • 3 duże łyżki żelatyny
  • *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku
+ 70-100 g borówek do dekoracji

Przygotowanie:

BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Płatki migdałów zmielić najdrobniej jak to możliwe.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać żółtka, słodzik lub cukier.

Następnie wsypać zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką.

Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut.

KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem. 

Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także zmiksować borówki w blenderze i przelać powstały mus do masy.

Kremówkę ubić ze słodzikiem lub z cukrem (wedle uznania) i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.

Na końcu rozpuścić żelatynę w odrobinie ciepłej wody. Aby nie powstały grudki najlepiej przed wlaniem do masy dodać do niej 2-3 łyżki kremu i dobrze wymieszać. Następnie połączyć żelatynę z masą i odstawić do lodówki na około 30 minut. 

Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopt a wierzch dekorujemy borówkami.

Gdyby masa długo pozostawała zbyt płynna można dodać więcej żelatyny. Z kremu nie powinna jednak powstać galaretka. Ma być lekko sztywny, ale jednocześnie mieć kremową konsystencje.

Smacznego!


Mascarpone Karnawał 2014

piątek, 31 stycznia 2014

Babka orkiszowa z marchewką i jabłkiem, bez cukru i tłuszczu

Jeśli lubicie odchudzone i zdrowe smakołyki koniecznie upieczcie tą babkę. Jest wilgotna i bardzo smaczna. Jej smak przypomina mi trochę chlebek na słodko, pewnie dlatego, że użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która mimo wysokiego typu całkiem nieźle sprawdza się w wypiekach. Z podanej porcji wychodzi niska babeczka ze standardowej blaszki z kominem. Możecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka.

Składniki:
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża marchew
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru)

Przygotowanie:

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.

Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce.

Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu i ponownie wymieszać.

Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec babkę także w małej keksówce).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez ok 45 minut (funkcja góra-dół) do suchego patyczka.

Smacznego :)

inspiracja [klik]

wtorek, 28 stycznia 2014

Gołąbki z brązowym ryżem i z mięsem

Tym razem gołąbki zrobiłam z brązowym ryżem. Okazuje się, że był to całkiem udany eksperyment, bo gołąbki wyszły bardzo smaczne choć nieco inne w smaku niż te tradycyjne do których dodaje się biały ryż. Jeśli przepadacie za tym brązowym tak, jak ja, wypróbujcie ten przepis :)

Składniki na 1 duży rondel średniej wielkości gołąbków:
  • 2 średnie główki kapusty
  • 1 kg ryżu naturalnego (u mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania)
  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka 
  • 0,5 kg cebuli
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 250 g smalcu
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie włożyć całą główkę do dużego garnka z gotującą się wodą. Po kilku minutach stopniowo wyjmować liście kapusty, które już zmiękły.

Z liści odciąć zgrubienia żeby łatwiej się zawijało.

Ryż ugotować w osolonej wodzie (kilka minut krócej niż podano na opakowaniu).

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na roztopionym smalcu.

W dużym naczyniu wymieszać ugotowany ryż, surowe mięso, zeszkloną cebulę razem z tłuszczem i przecier. Przyprawić solą i pieprzem. Inne przyprawy dodać wedle uznania.

Na najładniejsze liście kapusty nakładać farsz i zwijać.

Duży rondel posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Gołąbki układać tak aby ściśle do siebie przylegały.

Gdy rondel będzie pełny wlać szklankę wody. Wierzch wyłożyć liśćmi kapusty.

Piec pod przykryciem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 2,5h.

niedziela, 26 stycznia 2014

Intensywnie kokosowy pudding ryżowy

Jeżeli tak jak ja kochacie kokos ten pudding jest dla Was. Lekko słodki, intensywnie kokosowy i bardzo pożywny. Będzie idealny na śniadanie. Jeżeli jadacie śniadania w biegu, bo nie macie rano zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, możecie przyrządzić go wieczorem a rano tylko podgrzać :)

Składniki na 2 porcje:
  • 400 ml mleczka kokosowego (u mnie częściowo odtłuszczone)
  • 200 ml wody
  • 1 woreczek ryżu Basmati (u mnie Sonko/Risana)
  • 1-2 płaskie łyżeczki ksylitolu (lub miodu/syropu z agawy/cukru)
  • *opcjonalnie 1-2 łyżeczki tahiny (jeżeli lubicie sezam)

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe wymieszać z wodą, posłodzić i ewentualnie dodać tahinę, zagotować.

Następnie wsypać zawartość woreczka ryżu i gotować po przykrywką na małym ogniu przez ok 30 minut.

Po tym czasie wyłączyć palnik i zostawić ryż pod przykryciem przez 15 minut.

Smacznego :)

piątek, 24 stycznia 2014

Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika

Dzisiejsza potrawa ma wiele zalet: jest prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna, chrupiąca, sycąca i mniej kaloryczna niż gdybyśmy usmażyli ją na patelni. Skrzydełka najlepiej zamarynować dzień wcześniej żeby przyprawy wniknęły w głąb mięsa i żeby mięso było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce.

Składniki na porcje dla 3-4 osób:

Skrzydełka:
  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco 
  • opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy gyros
Ziemniaki:
  • 1 kg małych ziemniaków
  • sól 
  • suszony lub świeży rozmaryn
  • kilka łyżek oleju
  • opcjonalnie szczypiorek do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty lub starty czosnek oraz przyprawy. Wymieszać.

Skrzydełka umyć i osuszyć. Usunąć lotki. Włożyć do naczynia i natrzeć marynatą. Pozostawić w naczyniu z marynatą przez noc lub co najmniej kilka godzin (naczynie przykryć).

Następnego dnia obrać ziemniaki i podzielić na części, jeśli są malutkie przekroić na połówki.

Posmarować je olejem i posypać solą oraz rozmarynem.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. 

Ja piekłam ziemniaki na osobnej blaszce w tym samym czasie co skrzydełka. Potem podałam w naczyniach żaroodpornych jak na zdjęciu

Blachę na skrzydełka wyłożyć papierem, wyłożyć skrzydełka i polać je marynatą.

Obie blachy piec jednocześnie w 180 stopniach przez około godzinę. Ja po 20 minutach przykryłam blachy folią aluminiową żeby nic się nie przypaliło i zdjęłam ją pod koniec pieczenia, jakieś 10 minut przed końcem. Wtedy też zwiększyłam temperaturę do 220 stopni.

Smacznego!



poniedziałek, 20 stycznia 2014

Koktajl ananasowo-truskawkowy

Ostatnio często przyrządzam różne koktajle. Są pyszne i orzeźwiające a porcja witamin przyda się przecież każdemu szczególnie gdy pogoda nas nie rozpieszcza a za oknem jest tak ponuro. Koktajle są doskonałe nie tylko na śniadanie ale i na słodki podwieczorek. Jeśli chodzi o dzisiejszą propozycję to nie polecam zamiany świeżego ananasa na tego z puszki. Naprawdę warto pomęczyć się z jego obieraniem i użyć świeżego ;) a napój przyrządzić tuż przed spożyciem. Wtedy smakuje najlepiej.

Składniki na 4 porcje:
  • 1 świeży ananas
  • 250 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 banan
  • 400 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Ananasa obrać i pokroić. U mnie ananasy je się dość często i z tego względu zaopatrzyłam się w zestaw, który bardzo ułatwia tą czynność (polecam!). Obieranie i krojenie ananasa z jego udziałem trwa co najwyżej minutę. Jeśli także lubicie ananasy to sklepach i w internecie bez problemu znajdziecie takie akcesoria.

Do wysokiego naczynia dodać kawałki ananasa, truskawki, pokrojonego banana oraz jogurt.

Całość zblendować i rozlać do szklanek. 

Smacznego :)