niedziela, 23 lutego 2014

Cytrynowe muffinki orkiszowe z czekoladą

Ostatnio piekę sporo muffinek i za każdym razem wszyscy się nimi zajadają. Uwielbiam je za to, że można przygotować je niemal w mgnieniu oka a możliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką lub na co akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne!

Składniki na 12 muffinek:
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki orkiszowej typ 700
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu
  • skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej
  • 12 kostek czekolady (u mnie biała studencka)

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki.

Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. 

Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta.

Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

piątek, 21 lutego 2014

Deser ze świeżym ananasem

Czasem gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru czy upieczenie ciasta a najdzie nas ochota na coś dobrego albo mamy niespodziewanych gości, możemy przygotować bardzo prosty i szybki deser z owocami. Kombinacji jest naprawdę bardzo wiele, wystarczy odrobina fantazji. Ja tym razem miałam w lodówce kremówkę i mascarpone a na półce od kilku dni leżał ananas, którego zresztą wypadało wreszcie zjeść ;) Deser można oczywiście odchudzić i użyć np. jogurtu naturalnego wymieszanego z gładkim twarożkiem. W mojej wersji deser jest nieziemsko śmietankowy a śmietankowy smak idealnie komponuje się ze świeżym, słodkim, soczystym, dojrzałym ananasem <3

Składniki na 4 desery:
  • 250 ml kremówki 30 %
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki ksylitolu/cukru
  • 1 dojrzały ananas
  • 4 łyżeczki konfitury pomarańczowej
  • 3 pełne łyżki płatków migdałowych 
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Kremówkę ubić z ksylitolem lub z cukrem. Na końcu dodać serek mascarpone i krótko zmiksować ze śmietaną na małych obrotach.

Ananasa obrać, pokroić w krążki a następnie w małe trójkąciki.

Płatki migdałów uprażyć krótko na suchej patelni. Powinny bardzo lekko się przyrumienić, jeśli przegapimy ten moment płatki będą gorzkie.

Czekoladę zetrzeć na tarce.

Do pucharków nałożyć po łyżeczce konfitury pomarańczowej, następnie po warstwie masy śmietankowej i kawałków ananasa, posypać płatkami migdałów i wiórkami czekoladowymi. Wiórki przykryć kolejną warstwą masy a na wierzch wyłożyć kawałki ananasa i znów posypać płatkami migdałów i czekoladą.

Smacznego :)

środa, 19 lutego 2014

Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki)

Kolejne ciacho dla tych, którzy uwielbiają orzechy i ciasta bez dodatku mąki. Ciasto jest puszyste, wilgotne i aromatyczne. Doskonale smakuje również bez nadzienia jeśli nie przepadacie za kremówką. Zresztą co tu się dużo rozwodzić, po prostu dodajcie je do ulubionych i wypróbujcie sami a opinią podzielcie się w komentarzu ;) A może macie jakiś swój ulubiony przepis na ciasto bez mąki?

Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm):
  • 100 g drobno mielonych orzechów laskowych
  • 100 g drobno mielonych migdałów
  • 80 g masła 
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta
  • 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta.

Masło rozpuścić i przestudzić.

W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę.

Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka, masło i miód.

Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami.

Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut.

Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.

Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą posmarować cienko wierzch ciasta.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego ;)
Słodkie Walentynki 2014

niedziela, 16 lutego 2014

Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem

Te pączki to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Ich przygotowanie nie jest może zbyt szybkie, ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Zależało mi na tym żeby uniknąć dodawania mąki pszennej więc ciasto potrzebowało więcej czasu żeby wyrosnąć. Po upieczeniu pączki są za to dość lekkie i delikatne, ale najlepiej smakują pierwszego dnia więc warto część zamrozić na zapas tuż po ostudzeniu.

Składniki na 4 duże blachy pączków:
  • 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • 3,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 saszetki drożdży instant
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 125 g ksylitolu lub cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1,5-2 puszki kajmaku do nadziewania
  • cukier puder do oprószenia (u mnie Kupiec)

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do wysokiego naczynia.

Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże i wymieszać. 

Następnie rozpuścić masło.

Do mąki dodać mleko z drożdżami, masło, ksylitol lub cukier i jajka.

Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące więc podczas wyrabiania nie dosypujemy zbyt dużo mąki.

Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwało to ponad 2 godziny.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą wałkujemy na grubość min 1 cm.

Wycinamy dowolne kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie serca.

Wycięte pączuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo pączki trochę urosną.

Odkładamy blachy z pączkami w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy pączki przez ok 15 minut.

Po ostygnięciu nadziewamy masą kajmakową za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Słodkie Walentynki 2014Walentynki - czym TO się je?

Bardzo Tłusty Czwartek 2014Tłusty czwartek 2014


piątek, 14 lutego 2014

Muffinki orkiszowe z czekoladową bitą śmietaną

Choć nie każdy obchodzi Walentynki to z pewnością większość z Was skusiłaby się dzisiaj na taki pyszny i prosty deser ;) Babeczki kakaowe z mąki orkiszowej z konfiturą żurawinową a na górze pyszna czekoladowa bita śmietana. Jeśli nie macie mąki orkiszowej możecie użyć mąki pszennej np. mąki tortowej. Babeczki nie są zbyt słodkie, bo uznałam, że śmietana jest już wystarczająco słodka, ale jeśli chcecie możecie dodać do nich więcej cukru.

Składniki na 12 muffinek:

suche:
  • 100 g mąki orkiszowej typ 700
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 80 g cukru lub ksylitolu
  • 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
mokre:
  • 160 g jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • 12 łyżeczek konfitury żurawinowej do nadziewania
  • 12 świeżych malin lub innych drobnych owoców do dekoracji
  • 400-500 ml kremówki czekoladowej

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki.

Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Do foremek, najlepiej silikonowych nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce konfitury i znów po łyżce ciasta aby przykryć konfiturę. Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości.

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut.

Po ostudzeniu ubić kremówkę i udekorować nią babeczki. Czubek ozdobić owocami.

Smacznego :)
Słodkie Walentynki 2014 Walentynki - czym TO się je?

wtorek, 11 lutego 2014

Kasza gryczana z warzywami

Potrawka z kaszy to pomysł na szybki, tani, smaczny, ale i wartościowy obiad. Do zrobienia w kilka chwil, nawet gdy mamy niewiele czasu. Ja tym razem użyłam kaszy w 6 minut Sonko, dzięki czemu obiad przygotowałam w iście ekspresowym tempie ;)

Składniki dla 4 osób:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej (u mnie Sonko)
  • 2 małe papryki 
  • 2 małe cukinie
  • 200 g pieczarek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • pieprz, sól, oregano (lub ulubione przyprawy)
  • odrobina oleju lub masła do podsmażenia warzyw

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.

Paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Dusić kilka minut pod przykryciem.

Następnie dodać kaszę, pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, przeciśnięty lub starty czosnek, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Przyprawić i dusić jeszcze przez chwilkę. 

Zainspiruj się kaszą! II edycja

poniedziałek, 3 lutego 2014

Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone

Jeśli szukacie zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych wypieków albo przepisów na smakołyki, których jeszcze nie próbowaliście, ten przepis powinien Wam się spodobać. Biszkopt migdałowy powinien przypaść do gustu zresztą wszystkim, ponieważ smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo delikatny. Należy tylko uważać aby go nie przesuszyć. Mojej rodzinie bardzo zasmakował. Idealnie komponuje się z wszelkimi kremami, owocami czy galaretkami. Na pierwszy rzut oka trudno nawet rozpoznać, że jest to biszkopt bez dodatku mąki.

Składniki

na spód biszkoptowy:
  • 100 g drobno zmielonych płatków migdałów
  • 4 jajka L
  • 2 łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru
na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 150 g gładkiego twarożku
  • 200 g borówek
  • 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru)
  • 3 duże łyżki żelatyny
  • *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku
+ 70-100 g borówek do dekoracji

Przygotowanie:

BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Płatki migdałów zmielić najdrobniej jak to możliwe.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać żółtka, słodzik lub cukier.

Następnie wsypać zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką.

Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut.

KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem. 

Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także zmiksować borówki w blenderze i przelać powstały mus do masy.

Kremówkę ubić ze słodzikiem lub z cukrem (wedle uznania) i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.

Na końcu rozpuścić żelatynę w odrobinie ciepłej wody. Aby nie powstały grudki najlepiej przed wlaniem do masy dodać do niej 2-3 łyżki kremu i dobrze wymieszać. Następnie połączyć żelatynę z masą i odstawić do lodówki na około 30 minut. 

Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopt a wierzch dekorujemy borówkami.

Gdyby masa długo pozostawała zbyt płynna można dodać więcej żelatyny. Z kremu nie powinna jednak powstać galaretka. Ma być lekko sztywny, ale jednocześnie mieć kremową konsystencje.

Smacznego!


Mascarpone Karnawał 2014