poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Zupa krem z zielonego groszku

Ostatnio zauważyłam, że na blogu jest zdecydowanie za mało przepisów na zupy i w ogóle nie ma przepisów na dania rybne choć oczywiście również i takie dania jadamy. Z zupami jest tak, że jeszcze nie potrafię sfotografować ich tak, aby prezentowały się apetycznie, ale obiecuję poprawę, w końcu praktyka czyni mistrza :) Dziś coś dla fanów gęstych, kremowych zup - aromatyczna zupa krem z zielonego groszku z grzankami, pestkami dyni i parmezanem.

Składniki:

  • 750 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 l rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 l wody 
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • kolorowy pieprz w młynku
  • sól himalajska
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku

Do posypania:
  • 4 łyżki pestek dyni
  • kilka kromek chleba orkiszowego/żytniego (u mnie ziarnisty na zakwasie)
  •  parmezan

Przygotowanie:

ZUPA: Groszek zagotować w litrze wody, zmniejszyć ogień i wlać rosół. Gotować na małym ogniu przez kilka minut.

Po tym czasie zupę zmiksować blenderem. W zależności od pożądanej konsystencji można dodać więcej wody.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy razem z curry, chili, kurkumą i gałką muszkatołową.

Następnie dodać parmezan oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

GRZANKI: Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.

Następnie na suchej patelni uprażyć pestki dyni.

Zupę podawać posypaną grzankami, pestkami i parmezanem.



czwartek, 3 kwietnia 2014

Projekt Sakura

Dziś niekulinarnie, za to bardzo wiosennie. Do udziału w projekcie Sakura organizowanym przez Ziołowy Zakątek w ogóle nie trzeba było mnie namawiać, odkąd zrobiło się ciepło i słonecznie a drzewa zaczęły kwitnąć w ogóle nie mogę usiedzieć w domu. Mam wrażenie, że jest w nim ponuro i przygnębiająco. Ciągle albo wysiaduję na balkonie albo biegam z aparatem po podwórku :) tyle kwiatów wkoło, wspaniała pogoda, przepiękne widoki... Wiosna to zdecydowanie najlepsza, najbardziej kolorowa pora roku! Poniżej parę fotek a właściwie zgodnie z zasadą projektu tylko 3, które wybierałam od soboty, bo nie mogłam się zdecydować :) Może i Wy wybierzecie się na spacer i weźmiecie udział w projekcie? Szczegóły znajdziecie na blogu organizatorki. Pozdrawiam wiosennie :)

Brzoskwinia pod balkonem



środa, 2 kwietnia 2014

Koktajl truskawkowo-różany

W ramach czyszczenia zamrażarki powstał wczoraj taki prosty, orzeźwiający koktajl :) W sam raz na drugie śniadanie. Woda różana i truskawki to zdecydowanie udany duet. Już nie mogę doczekać się świeżych truskawek! A Wy?

Składniki na 2 koktajle:
  • 250 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki wody różanej
  • 1-2 łyżeczki miodu akacjowego (opcjonalnie)
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Jeżeli truskawki są mrożone należy wyciągnąć je na ok godzinę przed przygotowaniem koktajlu. Chyba, że koktajl ma być zmrożony, wtedy można miksować nawet zamrożone jeśli ma się mocny blender :)

Wszystkie składniki umieścić w podłużnym naczyniu i zmiksować przy użyciu blendera.

Przelać do szklanek i udekorować listkami świeżej mięty.


piątek, 28 marca 2014

Szybka babka wielkanocna

W tym roku mam więcej wolnego czasu niż w poprzednim, dlatego postaram się aby tym razem pojawiło się więcej wielkanocnych przepisów. Pierwszą propozycją świąteczną jest bardzo prosty przepis na puszystą, delikatną babkę z polewą czekoladową i krokantem, która znika z prędkością światła, bo ponoć jest taka dobra :) Po inne przepisy świąteczne zapraszam do zakładki Wielkanoc.

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka M/L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 saszetki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki krokantu do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać.

Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać krokantem.


Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

środa, 19 marca 2014

Bezglutenowe muffiny sezamowe z mąki sojowej

Mąka sojowa długo zalegała mi w kuchennej szafce, bo jakoś zawsze miałam w planie przygotowanie czegoś innego, poza tym nie mogłam sobie wyobrazić co dobrego można z niej zrobić i co w ogóle uda się zrobić, bo w końcu to mąka bezglutenowa. Ostatnio dość spontanicznie zdecydowałam się upiec muffiny, bo skoro wyszły z mąki orzechowej czy migdałowej to i z sojowej powinny się udać. I udały się :) Jednak zaznaczam, że mimo dodania tahiny i sezamu, soja jest dość wyczuwalna więc muffiny zasmakują raczej tym, którzy przepadają za soją. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu babeczki będą idealną przekąską dla bezglutenowców, osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym  i nie tylko!

Składniki na 10 sztuk:

mokre:
  • 3 łyżki tahiny
  • 2 jajka
  • 280 ml mleka sojowego lub krowiego
suche:
  • 110 g mąki sojowej
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka winnego kamienia lub proszku do piecz.
  • 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru)

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki.

Dokładnie wymieszać razem zawartość obu naczyń.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Foremki na muffinki napełnić ciastem i piec przez ok 25 minut.


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

poniedziałek, 17 marca 2014

Bezglutenowe ciasto gryczane z jabłkami

Tak, jak ostatnio obiecałam dzisiaj przepis na ciasto z mąki gryczanej z jabłkami i cynamonem. Ciasto nie zawiera glutenu ani cukru więc jest smakołykiem odpowiednim także dla alergików czy osób na diecie. Trochę obawiałam się jak będzie smakowało, ale jestem bardzo mile zaskoczona, bo jest dość lekkie i całkiem smaczne. Niestety ma tendencje do wysychania więc warto owinąć blaszkę ściereczką lub folią albo część zamrozić na następny raz, no chyba, że całe zostanie zjedzone w jeden dzień :)

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 160 g mąki gryczanej
  • 4 jajka M/L
  •  6 łyżek ksylitolu (lub cukru)
  •  3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu do ciasta (+ do posypania jabłek)

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki.

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka ubić z ksylitolem lub cukrem na puszystą, jasną masę.

Dodać mąkę i łyżeczkę cynamonu i wymieszać szpatułką.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto szpatułką.

Spód tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto.

Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek i posypać cynamonem.

Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku (góra-dół) do 25 minut.


Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

sobota, 15 marca 2014

Fasolka w sosie pomidorowym

Może u mnie dzisiaj mało wiosennie, ale na smaczny obiad nigdy nie ma nieodpowiedniej pory. Zresztą pogoda od wczoraj kiepska więc rozgrzewające danie jednogarnkowe z fasolą w roli głównej pasuje w sam raz ;) najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem choć są pewnie i tacy, którzy wolą je zjeść z ziemniakami ;) A jutro zapraszam po przepis na pyszne bezglutenowe ciacho z jabłkami i cynamonem, które udało mi się wczoraj wyczarować :)

Składniki na 6-8 porcji:
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 400 g fasoli (u mnie Jaś karłowy Kupiec)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • płaska łyżka ksylitolu lub cukru
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć dzień wcześniej, najlepiej zostawić ją w wodzie na min 12 h.

Na drugi dzień odlać wodę w której się moczyła i gotować w świeżej przez 60-90 minut do momentu kiedy będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać.

Po ugotowaniu odlać wodę, dodać passatę, przyprawy (oprócz świeżej bazylii) i gotować na małym ogniu.

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Następnie wlać do garnka z fasolką.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do fasoli.

Na końcu posiekać i dodać bazylię. 


Red Hot ChilliWarzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014