środa, 30 lipca 2014

Cynamonowe ciasto cukiniowe z miodem

Puszyste i aromatyczne ciasto z cukinią, która nadaje mu wilgotności choć wcale nie jest wyczuwalna w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy przepadają za cynamonem. 

Składniki na formę o średnicy 24 cm: 

suche:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
mokre:
  • 4-5 łyżek miodu (użyłam drahimskiego)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki startej cukinii 
  • 2 jajka L

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąki i proszek do pieczenia, dodać cynamon i wymieszać.

W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: miód, olej, jajka i startą cukinię (cukinię należy zetrzeć na grubym tarle ze skórką lub bez).

Zawartość obu naczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową.


wtorek, 29 lipca 2014

Żytnie ciasteczka orzechowe bez cukru

Pyszne pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama się zdziwiłam, że z pełnoziarnistej mąki żytniej wyszły tak pyszne ciastka. Dotychczas kojarzyła mi się ona raczej z ciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :)

Składniki na blachę ciastek:
  • 160 g mąki żytniej typ 1850
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki miodu lub ksylitolu
  • 100 g masła
  • 1 jajko M/L

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Z ciasta formować kuleczki, lekko spłaszczać widelcem (dociskałam widelec z dwóch stron tworząc na środku krateczki) i układać na blaszce zachowując odstępy. Wyszło mi ok 14-16 ciastek.

Piec ok 17 minut aż się zarumienią.

niedziela, 13 lipca 2014

Tarta migdałowa z owocami (bez mąki i cukru)

Po ostatnim przepisie na tartę biszkoptową ze śmietaną i owocami czas na jej odpowiednik bez dodatku mąki i cukru :) równie pyszny i na pewno zdrowszy, polecam wypróbować.

Składniki na tartę o średnicy 28 cm:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g drobno zmielonych migdałów lub płatków migdałowych
  • 2 łyżki ksylitolu
Nadzienie:
  • 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu owocowego bez cukru (można po prostu rozpuścić w garnku owoce takie jak maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny itp.)
  • 250 ml kremówki 36%
Dekoracja:
  • po ok 250 g malin i wiśni/czereśni

Przygotowanie:

BISZKOPT:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach dodawać stopniowo żółtka i ksylitol. Zmielone migdały delikatnie wmieszać w masę szpatułką.

Ciasto przelać do formy na tartę o średnicy 28 cm. Jeśli foremka jest silikonowa nie natłuszczamy jej. Piec 12-15 min aż biszkopt się zarumieni.

NADZIENIE:

Śmietanę ubić, można posłodzić wg.uznania. 

Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Następnie wyłożyć śmietanę i wyrównać. Udekorować świeżymi owocami. 

Schłodzić w lodówce i podawać :)

środa, 9 lipca 2014

Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami

Pyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;)

Składniki na tartę o średnicy 28 cm:

biszkopt:
  • 4 jajka M/L
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, budyniu lub kisielu w proszku
  • 70 g drobnego cukru
nadzienie:
  • 3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowego z wiśni)
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 śmietan-fix (można pominąć)
na wierzch:
  • ok 200 g malin
  • ok 250 g wiśni (użyłam i polecam tzw. "nadwiślanki")
  • galaretka, najlepiej wiśniowa

Przygotowanie:

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier.

Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem.

Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni.

NADZIENIE:

Kremówkę ubić. Można dodać podczas ubijania śmietan-fix żeby była bardziej sztywna.

Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, na warstwie dżemu rozsmarować bitą śmietanę.

WIERZCH:

Owoce umyć i osuszyć, wiśnie wydrylować i przekroić na połówki.

Na bitą śmietanę wyłożyć owoce. Ja układałam na przemian wiśnie i maliny (jak na zdjęciu).

Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, schłodzić i gdy zacznie robić się gęsta delikatnie wylać na owoce.

Ciasto przechowywać w lodówce. Można kroić już po ok 1-2 h od włożenia do lodówki. 

Smacznego :)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

sobota, 5 lipca 2014

Babka z malinami

Jeśli zastanawiacie się czy można upiec babkę ze świeżymi owocami to można :) Wczoraj przekonałam się o tym osobiście. Ponieważ miałam w lodówce trochę malin, postanowiłam wymyślić z nimi coś innego niż koktajl, biszkopt z owocami i galaretką czy ciasto ucierane (które swoją drogą ostatnio wyszło mi genialnie, ale niestety nie zrobiłam fotki). Babka tradycyjnie bardzo prosta, delikatna i wilgotna więc zdecydowanie dla tych, którzy nie lubią suchych wypieków. 

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka M/L
  • ponad pół szklanki cukru
  • 2 saszetki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • niecałe pół szklanki oleju
dodatkowo:
  • 150 g świeżych malin
polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:

Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Dodać maliny i delikatnie wmieszać w ciasto.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać.

Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać płatkami migdałów.



Lato w pełni!

piątek, 4 lipca 2014

Sałatka z malinami i serem halloumi

Bardzo lubię różnego rodzaju sałatki a to, że jest ich na blogu niewiele nie oznacza wcale, że ich nie jem tylko większość z nich po prostu nie doczekała zdjęcia :) Dzisiaj proponuję spróbować bardzo ciekawego połączenia smaków. Ostatnio taką właśnie lekką sałatkę wymyśliłam sobie na śniadanie.

Składniki na 1 porcję:
  • kilka kolorowych liści sałaty 
  • garść liści roszponki
  • garść malin
  • 3 plastry sera halloumi
  • miód, olej rzepakowy, glassa balsamiczna do polania
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Liście sałaty i maliny umyć i osuszyć.

Ser halloumi można podpiec na patelni, w piekarniku lub na grillu i pokroić na mniejsze kawałki lub dodać bez obróbki termicznej.

Na talerzu poukładać wszystkie składniki i tuż przed podaniem polać olejem, glassą balsamiczną oraz miodem.

Smacznego :)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

piątek, 27 czerwca 2014

Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką

Sezon na truskawki powoli się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką?

Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości:

ciasto na bułki:
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 250-270 ml lekko ciepłego mleka
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 saszetki drożdży instant
nadzienie:
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
  • 650 ml mleka
  • 2 łyżki cukru (lub ile kto lubi)
  • 300-350 g truskawek 
kruszonka:
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 160 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Budyń rozrobić, posłodzić i ugotować w 650 ml mleka. Odstawić do przestygnięcia.

Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części - połówki lub ćwiartki jeśli są duże.

Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Nie trzeba robić zaczynu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie formować z ciasta kulki i wałkować na grubość 0,5 cm. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i ponownie odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Następnie spodem szklanki zrobić wgłębienia w każdej bułce i nałożyć budyń i truskawki.

Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę i posypać nią bułki.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut aż bułki się zarumienią.