Pyszne, delikatne, puszyste i lekkie jak obłoczek pączki,
które udadzą się każdemu i są bardzo szybkie w przygotowaniu. Najlepiej smakują świeżo usmażone pierwszego dnia.
Składniki na 20 mini pączków:
- 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu lub sera wiaderkowego (niesłodzonego)
- 1 szklanka z czubkiem jasnej mąki orkiszowej lub tortowej
- 2 małe jajka S/M
- otarta skórka z jednej małej pomarańczy lub łyżeczka olejku pomarańczowego
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki octu
- ok 0,7 l oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Pomarańczę dobrze wyszoruj i sparz. Zetrzyj drobno skórkę.
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób ciasto
ręcznie lub w robocie kuchennym. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki.
Ciasto będzie bardzo klejące, ale dzięki temu pączki będą puszyste
i miękkie.
Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego wilgotnymi lub
oprószonymi mąką rękami lub nakładaj ciasto łyżką zamoczoną w oleju na
rozgrzany olej.
Smaż pączki na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor.
Po usmażeniu posyp pączki cukrem pudrem. Można również nadziać je ulubioną konfiturą.
Po usmażeniu posyp pączki cukrem pudrem. Można również nadziać je ulubioną konfiturą.