wtorek, 13 stycznia 2015

Domowy fishburger

Jeśli zostaną Wam z obiadu filety rybne, na kolację lub na obiad drugiego dnia możecie przygotować domowe burgery. Wystarczy kilka świeżych składników, domowy sos i o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja fastfoodów gotowa :)

Składniki na 4 burgery:
  • 4 usmażone filety rybne
  • 4 bułki
  • 2-3 pomidory
  • 4 plasterki sera
  • 4 liście sałaty
  • *inne dodatki wg. uznania i zawartości lodówki ;)
na sos:
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bułki przekrój na pół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej połówki bułek i filety rybne i podgrzej w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegem) przez 5-8 minut.


Sos: Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj starty ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Pomidory pokrój. Dolne połówki bułek posmaruj sosem, ułóż wszystkie składniki i przykryj górną częścią bułek. Smacznego :)

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Orientalny pasztet z soczewicy (wegetariański)

Smaczny, dobrze doprawiony pasztet z soczewicy z wyczuwalną nutą curry. Równie dobrze smakuje na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Polecam wypróbować go nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim lubiącym orientalne smaki :)

Składniki na formę 10x20cm:
  • 250 g suchej czerwonej soczewicy
  • 2 duże marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2-2,5 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg.uznania)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki  pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą. Odsączyć i przesypać do garnka. 
Zalać 0,5 l zimnej wody i gotować na średnim ogniu kilka minut dłużej niż w instrukcji podanej na opakowaniu (soczewica powinna zacząć się rozpadać).

Soczewicę przestudzić i rozdrobnić przy użyciu blendera.

Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce.

Następnie na maśle podsmażyć krótko cebulę i startą marchewkę. Dodać dwie łyżki wody i przyprawy: curry, paprykę, chilli, kurkumę, imbir, sól, pieprz. Wymieszać.

Do rozdrobnionej soczewicy dodać zawartość patelni razem z masłem, łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i ewentualnie kolendrę i dobrze wymieszać. Spróbować czy smak masy nam odpowiada, jeśli nie można ją więcej doprawić. Na koniec dodać dwa surowe jajka i ponownie dobrze wymieszać.

Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę, wyrównać. 

Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 45 minut (aż pasztet ładnie się zarumieni). 

Po wystudzeniu przechowywać w lodówce. 

Domowy Wyrób

niedziela, 11 stycznia 2015

Błyskawiczne pączki pomarańczowe bez drożdży

Pyszne, delikatne, puszyste i lekkie jak obłoczek pączki, które udadzą się każdemu i są bardzo szybkie w przygotowaniu. Najlepiej smakują świeżo usmażone pierwszego dnia. 

Składniki na 20 mini pączków:
  • 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu lub sera wiaderkowego (niesłodzonego)
  • 1 szklanka z czubkiem jasnej mąki orkiszowej lub tortowej
  • 2 małe jajka S/M
  • otarta skórka z jednej małej pomarańczy lub łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki octu
  • ok 0,7 l oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:

Pomarańczę dobrze wyszoruj i sparz. Zetrzyj drobno skórkę.

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki.

Ciasto będzie bardzo klejące, ale dzięki temu pączki będą puszyste i miękkie.

Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego wilgotnymi lub oprószonymi mąką rękami lub nakładaj ciasto łyżką zamoczoną w oleju na rozgrzany olej.

Smaż pączki na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor.

Po usmażeniu posyp pączki cukrem pudrem. Można również nadziać je ulubioną konfiturą.


zBLOGowani.pl

sobota, 10 stycznia 2015

Pierniczki staropolskie

Pyszne, miękkie i puszyste pierniczki z ciasta dojrzewającego na piernik staropolski. Najlepsze gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni w chłodnym miejscu. Źródło przepisu znajdziesz tutaj [klik].
Składniki na kilka dużych blach pierniczków:
  • 250 g miodu, najlepiej akacjowego
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 125 g masła
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 torebki przyprawy korzennej do piernika (60g)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Miód, cukier i masło podgrzać. Doprowadzić do wrzenia i dokładnie wymieszać aż cukier całkiem się rozpuści. Ostudzić.

Po ostudzeniu dodać mąkę, sodę, mleko, jajka, sól, cynamon i przyprawę do piernika. Wyrobić ciasto i przełożyć do szklanego lub ceramicznego naczynia. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą (którą należy w kilku miejscach przedziurkować nożem lub widelcem) i odstawić do lodówki na 4 - 6 tygodni. 

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok 4mm, wyciąć z niego pierniczki w dowolnym kształcie i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 8-9 minut. Pierniczki nie powinny się mocno przyrumienić, ponieważ wtedy będą twarde. Po upieczeniu będą bardzo miękkie więc należy delikatnie zdejmować je z blachy żeby się nie odkształciły. Po wystygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą. Można także przed pieczeniem wbić na środek każdego pierniczka kawałek orzecha lub połówkę migdała.


Pierniczki przechowywać szczelnie zamknięte najlepiej w puszce lub słoju nawet do kilku miesięcy.


Jeśli okaże się, że pierniczki będą twarde lub stwardnieją po jakimś czasie wystarczy do puszki włożyć kawałki jabłka i zmieniać je co 3-4 dni. Pierniczki wyciągną wilgoć z jabłka i znowu będą miękkie.

czwartek, 8 stycznia 2015

Sałatka śledziowa z kaszą i pomarańczą

Prosta sałatka ze śledziami wiejskimi. Bardzo smaczne połączenie składników, które warto wypróbować.

Składniki na miskę sałatki:
  • 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 filetów śledziowych po wiejsku
  • 1 pomarańcza
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • pieprz kolorowy, sól do smaku


Przygotowanie: 


Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej (jasnej) przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w dwóch filiżankach lekko osolonej wody. Przestudź.

Ugotuj jajka i pokrój w kostkę.

Następnie w drobną kostkę pokrój śledzie.

Pomarańczę obierz, także z białych błonek i pokrój na małe kawałki. Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj.

Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i ponownie wymieszaj.





zBLOGowani.pl

środa, 7 stycznia 2015

Koreczki śledziowe z pepperoni

Smaczna przekąska na każdą domową imprezę. 

Składniki na 20 koreczków:
  • 5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego
  • 5 filetów śledziowych wiejskich
  • 3-4 ogórki kiszone średniej wielkości
  • kilka cienkich plasterków żółtego sera
  • 6-7 małych papryczek pepperoni
  • 20 wykałaczek

Przygotowanie:

Każdą kromkę chleba podziel na 4 kwadraty. Wg. uznania możesz odciąć skórki.

Każdego fileta śledziowego pokrój na 4 części.

Ogórki kiszone pokrój na grubsze plasterki.

Cienkie plasterki sera (u mnie mierzwiony) złóż w kosteczkę lub zwiń w ruloniki.

Papryczki pepperoni pokrój na małe kosteczki.

Na wykałaczki nabij kolejno po kawałku każdego składnika.


wtorek, 6 stycznia 2015

Babka piernikowa

Przepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do zrobienia bez użycia miksera. Bez świątecznej posypki będzie dobra na każdą okazję ;) 

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka M/L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanej
Polewa: 
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • posypka cukrowa do dekoracji 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem.

W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z 4 łyżkami wody.

Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką.