środa, 27 maja 2015

Pyszne babeczki bananowo-orzechowe

Polecam Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na doskonałe babeczki bananowo-orzechowe, które możecie dodatkowo oblać czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Dla nas były wystarczająco słodkie i obeszło się bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec je chwilę dłużej.

Składniki na ok 12 babeczek:
  • 1 czubata szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju

Przygotowanie:

Banana rozgnieść widelcem albo rozdrobnić blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać.

Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać.

Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości.

Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 18-20 min aż babeczki się zarumienią. 


Wiosenne słodkości!

niedziela, 17 maja 2015

Cebularze

Cebularze to bardzo smaczna przekąska do zabrania na piknik, wycieczkę, do szkoły czy pracy. Takie świeże, domowe bułeczki smakują zdecydowanie lepiej niż sklepowe. Część można zamrozić na następny raz, będą równie smaczne jak pierwszego dnia po upieczeniu.

Składniki na 10 sztuk:

ciasto:
  • 420 g mąki pszennej typ 450
  • 190-200 ml wody 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 saszetka drożdży instant
dodatki:
  • 6-7 cebul
  • 200 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki śmietany
  • olej lub smalec do podsmażenia cebuli
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.

Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce. 


Na rozwałkowane placki nałożyć podsmażoną cebulę i posypać żółtym serem.


Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut.

Smacznego :)



piątek, 27 marca 2015

Chleb żytni z płatkami owsianymi i jagodami goji (z automatu)

Bardzo smaczny żytni chlebek z chrupiącą skórką z dodatkiem płatków owsianych i jagód goji. Do przygotowania w automacie do wypieku chleba.

Składniki (na chleb ok 1kg):
  • 400 g mąki żytniej typ 960
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 320ml letniej wody
  • 4 łyżki płatków owsianych (u mnie Kupiec)
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 4 łyżki suszonych jagód goji 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie
 w automacie do wypieku chleba:


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej. 

Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, płatki owsiane i na końcu drożdże.

Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni).

Jagody goji dodajemy po specjalnym sygnale oznaczającym odpowiednią porę na wsypanie dodatków.

Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy chleb i studzimy na kratce.

Pieczywo pełnoziarniste 2015

wtorek, 24 marca 2015

Babka cytrynowa z rodzynkami (bez miksowania)

Puszysta cytrynowa babka z rodzynkami. Idealna na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z kwaskowatym cytrynowym lukrem.

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 jajka M/L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego 3,6 %
  • 1/2 szklanki oleju
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
Lukier:
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • cukier puder

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć na drobnej tarce. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać rodzynki, wymieszać.

W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

2-3 łyżki soku z cytryny wymieszać z taką ilością cukru pudru aż lukier zrobi się gęsty.

Wystudzoną babkę oblać lukrem.


Wielkanocne Smaki - edycja V

piątek, 30 stycznia 2015

Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami i ksylitolem

Po długiej przerwie przepis dla tych, którzy na blogu szukają przepisów bez glutenu, bez cukru czy bez dodatku tłuszczu. Biszkopt wyszedł puszysty i za sprawą mrożonych owoców lekko wilgotny. W smaku super, oczywiście jeśli ktoś lubi charakterystyczny posmak mąki gryczanej. U mnie zasmakował całej rodzinie. Taką zdrowszą wersję łakoci warto podawać także dzieciom zamiast kupnych słodyczy pełnych chemii, cukru, tłuszczów nasyconych czy sztucznych barwników. 

Składniki na ciasto o średnicy 24-26 cm:
  • 4 jajka L/XL
  • 7 łyżek pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 3-4 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mrożonych bądź świeżych owoców (ja pomieszałam wiśnie, maliny i małe truskawki)
  • cukier brzozowy w pudrze do posypania

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Następnie miksując  na małych obrotach stopniowo dodawać ksylitol i po jednym żółtku. Wyłączyć mikser.

Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Nie miksować. 

Wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu poukładać mrożone owoce.

Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra ciasta ładnie się zarumieni. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ani bezpośrednio po. 

Po upieczeniu zostawić biszkopt w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku na 30 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i posypać  brzozowym cukrem pudrem.

*Ksylitol można zastąpić zwykłym białym lub trzcinowym cukrem.

środa, 28 stycznia 2015

Kostka truskawkowa bez pieczenia

Szybkie i proste ciacho na zimno do którego można wykorzystać mrożone truskawki. Oczywiście w sezonie lepiej dodać świeże, najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;)

Składniki na małą blaszkę 20x25cm:
  • paczka maślanych herbatników 
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml kremówki 36 %
  • szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych)
  • tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka 
  • posypka lub świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami.

Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę odmarzły.

Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić.

Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko zmiksować. 

Następnie dodać truskawki (w całości lub zmiksowane na gładką masę) i wymieszać.

Masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek.

POLEWA: Do rondelka wlać 3-4 łyżki mleka i dodać połamaną w kostki czekoladę. Na małym ogniu podgrzewać ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Polewę rozsmarować na herbatnikach. Wierzch posypać posypką lub udekorować świeżymi owocami.

Schłodzić przed podaniem, przechowywać w lodówce.

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pachnący słońcem koktajl z marakują

Dzisiaj coś na rozjaśnienie tych szarych dni. Egzotyczny koktajl z marakują. Nie wiem jak Wy, ale ja mam już dosyć tej pseudo zimy, ani to porządnie nie przymrozi ani nie posypie konkretnie śniegiem. Dni są szare i nijakie. Przy takiej pogodzie jesienna depresja to mały pikuś, dlatego takiej zimie to ja już podziękuję i kategorycznie żądam wiosny! W związku z tym będąc w sobotę na zakupach postanowiłam tą szarugę jakoś przezwyciężyć. Kupiłam przepiękne kolorowe tulipany i owoce pachnące słońcem. Banany, marakuje, kiwi i pomarańcze. Tonę pomarańczy ;) Już wczoraj na śniadanie powstał pyszny sok ze świeżo wyciśniętych owoców a na deser koktajl. Pomogło, ale nie zamierzam na tym poprzestać ;) Im więcej kolorów w domu, w szklance czy na talerzu tym lepszy nastrój :) 

Składniki na 1 koktajl:
  • 1 banan
  • 1 marakuja
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki wody różanej
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Banana obierz i pokrój na kilka kawałków. Marakuję przedziel na pół i łyżeczką wybierz cały miąższ z każdej połówki.

W kielichu blendera umieść owoce, dodaj jogurt, wodę różaną i odrobinę soku z cytryny. Całość zblenduj i przelej do szklanki.

Ja nie słodzę, ale jeśli chcesz koktajl możesz posłodzić, np. odrobina miodu lub ksylitolu.