czwartek, 6 sierpnia 2015

Puszysty omlet cesarski (Kaiserschmarrn)

Pyszny i puszysty omlet na słodko, idealny zarówno na leniwe śniadanie jak i do kawy na podwieczorek. Przysmak kuchni austriackiej. Można podawać z cukrem pudrem, prażonymi jabłkami, powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną itd. Mi najlepiej smakuje z powidłami albo z rodzynkami i odrobiną cukru pudru.

Składniki na 4 porcje: 
  • 350 ml mleka 
  • 150 g mąki 
  • 3 jajka 
  • 30 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 60 g masła klarowanego 

Przygotowanie: 

Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. 

Żółtka, mleko i mąkę zmiksować. 

Masę z żółtkami delikatnie wymieszać szpatułką z białkami. 

Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło klarowane. 

Następnie smażyć omlety na złocisty kolor z obu stron na niewielkim ogniu, pod koniec smażenia rozerwać omlety szpatułkami na małe kawałki. 

Smacznego :) 


wtorek, 2 czerwca 2015

Nocny pudding chia z malinami

Pudding chia to banalnie prosta propozycja na śniadanie lub deser. W dodatku ten zdrowy, odżywczy a do tego bardzo smaczny pudding przygotujesz w zaledwie kilka chwil. W ten sam sposób możesz przygotować "budyń" z ziarenek siemienia lnianego. Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej są skarbnicą witamin i minerałów, możesz kupić je w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych delikatesach lub zamówić przez internet.

Składniki na dwie niewielkie porcje:
  • 6 łyżeczek nasion szałwii hiszpańskiej - chia
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 300 g malin / ewentualnie kilka łyżeczek dżemu malinowego
  • opcjonalnie miód/ksylitol/cukier do posłodzenia
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Do niewielkich naczyń/szklaneczek/miseczek nasyp po 3 łyżeczki nasion chia.

Dodaj po ok 150 g jogurtu naturalnego i wymieszaj. Jeśli chcesz możesz jogurt posłodzić. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na noc, jeśli chcesz zjeść pudding na śniadanie. 

Po kilku godzinach bądź następnego dnia zmiksuj maliny na mus. Posłodź według uznania. 

Mus przełóż na pudding i udekoruj miętą.

Smacznego :)


niedziela, 31 maja 2015

Muffiny z nektarynkami

Słowo daję, te muffiny są boskie! Miękkie i puszyste z owocowym nadzieniem <3 Na pewno zasmakują każdemu wielbicielowi słodkich wypieków. Zrobiłam je dosyć niespodziewanie i spontanicznie, bo w planie miałam upieczenie innych babeczek, które ostatnio bardzo zasmakowały mojemu mężowi. Po przygotowaniu wszystkich składników okazało się, że najważniejszego brak :D upsss... Chwila improwizacji.... i są! Równie pyszne muffiny z nektarynkami! Tzn. BYŁY ;]

Składniki na 15 muffinek: 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru  
  • 2 jajka M/L
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 nektarynki 
  • płatki migdałów do posypania 

Przygotowanie:

Nektarynki umyć, osuszyć i każdą z nich podzielić na 4 części. 

W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz nektarynek i płatków migdałów). 

Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować!

Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po kawałku nektarynki i przykryć ciastem. 

Wierzch posypać płatkami migdałów. 

Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor (piekarnik należy włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika).



Wiosenne słodkości!

Zielone pesto z migdałów i oregano

Pesto to doskonały dodatek nie tylko do dań makaronowych, ale także do pieczywa czy pizzy. Pewnie znacie już pesto bazyliowe, pietruszkowe czy pomidorowe, to z oregano jest równie pyszne.

Składniki:
  • dwa spore pęczki oregano (ok 60-70 g)
  • 60 g mielonych migdałów
  • ok 100 ml oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oregano dokładnie umyj i osusz.

Do wysokiego naczynia włóż oregano, ząbek czosnku, mielone migdały.

Miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji stopniowo dodając olej.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj jako dodatek do dań na ciepło lub przekąsek na zimno.

Smacznego :)



Domowy Wyrób Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

czwartek, 28 maja 2015

Smoothie z nektarynek i melisy

Pyszny, zdrowy koktajl, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do pierwszego śniadania czy też zdrowy zamiennik drugiego. Jego kolor może jakoś szczególnie nie zachęca, ale zapewniam, że w smaku jest wyśmienity ;) Uwielbiam domowe napoje na bazie owoców a ostatnio zdecydowanie króluje u mnie różnego rodzaju smoothie z dodatkiem świeżych ziół. W ogrodzie ich pod dostatkiem więc trzeba korzystać :) Melisa i mięta w koktajlach to jest to, koniecznie spróbujcie!

Składniki na 2 porcje:
  • 6 dojrzałych nektarynek
  • sok z połowy niewielkiej cytryny
  • garść liści świeżej melisy
  • ok pół szklanki wody mineralnej (lub więcej)
  • ewentualnie 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru brzozowego

Przygotowanie:

Nektarynki cytrynę i melisę dokładnie umyj. 

Pokrojone nektarynki zmiksuj z wodą, melisą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. 

Jeśli masz ochotę posłodź koktajl syropem z agawy lub ksylitolem.

Smacznego :)


Oczyszczające smoothies  Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

środa, 27 maja 2015

Pyszne babeczki bananowo-orzechowe

Polecam Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na doskonałe babeczki bananowo-orzechowe, które możecie dodatkowo oblać czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Dla nas były wystarczająco słodkie i obeszło się bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec je chwilę dłużej.

Składniki na ok 12 babeczek:
  • 1 czubata szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju

Przygotowanie:

Banana rozgnieść widelcem albo rozdrobnić blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać.

Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać.

Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości.

Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 18-20 min aż babeczki się zarumienią. 


Wiosenne słodkości!

niedziela, 17 maja 2015

Cebularze

Cebularze to bardzo smaczna przekąska do zabrania na piknik, wycieczkę, do szkoły czy pracy. Takie świeże, domowe bułeczki smakują zdecydowanie lepiej niż sklepowe. Część można zamrozić na następny raz, będą równie smaczne jak pierwszego dnia po upieczeniu.

Składniki na 10 sztuk:

ciasto:
  • 420 g mąki pszennej typ 450
  • 190-200 ml wody 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 saszetka drożdży instant
dodatki:
  • 6-7 cebul
  • 200 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki śmietany
  • olej lub smalec do podsmażenia cebuli
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.

Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce. 


Na rozwałkowane placki nałożyć podsmażoną cebulę i posypać żółtym serem.


Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut.

Smacznego :)