czwartek, 20 października 2016

Indyk curry z ananasem i mleczkiem kokosowym

Aromatyczna, orientalna potrawa z indykiem, mleczkiem kokosowym, kurkumą i curry, która rozgrzeje w jesienny, ponury dzień. W dodatku słoneczne kolory na talerzu z pewnością dodadzą optymizmu :) Idealny, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Proponuję podać z ryżem ziołowym. Przepis bierze udział w konkursie #Ambition. 

Składniki na 4 porcje:

Sos:
  • 500 g piersi z indyka lub kurczaka
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • kurkuma
  • curry
  • pieprz cayenne, ew. sól do smaku
  • olej kokosowy do podsmażenia
Ryż ziołowy:
  • 200 g ryżu 
  • świeża natka pietruszki
  • świeża kolendra
  • sól

Przygotowanie:

Sos: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na oleju. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli.

Mięso umyć i pokroić w kostkę, przyprawić papryką, kurkumą oraz curry i dodać na patelnię. Podlać odrobiną wody.

Pod przykryciem dusić do miękkości na małym ogniu.

Świeżego ananasa pokroić w kostkę.

Następnie wlać mleczko kokosowe, łyżkę sosu sojowego, dodać ananasa i ponownie doprawić do smaku.

Ryż: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Polecam basmati albo jaśminowy. 

Świeżą pietruszkę i kolendrę posiekać i wymieszać z ugotowanym ryżem. Podawać z sosem.



  

poniedziałek, 17 października 2016

Bigos z indykiem i dynią

Szybki bigos z kiszonej kapusty z indykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy z jej udziałem. Może podsuniecie jakiś pomysł? W planie mam kopytka z dynią a co weekend ostatnio gości u nas ciasto dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :)

Składniki dla 3-4 osób:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 300 g obranej dyni (u mnie masłowa)
  • 400 g piersi z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć)
  • słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia

Przygotowanie:

Mięso umyj, pokrój na kawałki i razem z pokrojoną w kotkę cebulą podsmaż na patelni. Przypraw sporą ilością papryki oraz odrobiną kurkumy i kminku.

Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka.

Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min.

Podaj z pieczywem lub ziemniakami.


sobota, 15 października 2016

Sałatka z figami i kozim serem

Pyszna, prosta, jesienna sałatka podana z rozgrzewającym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także nie zmienia ich własnego aromatu i można go bezpiecznie używać do pieczenia i gotowania. Używam go czasami także do sałatek jeśli zabraknie oleju tłoczonego na zimno lub jeśli nie chcę aby smak oleju zdominował smak dressingu. 

Składniki na dwie porcje
sałatka:
  • kilka garści rukoli
  • 1 gruszka
  • 2 figi
  • garść orzechów włoskich
  • kilka plastrów koziego sera pleśniowego
rozgrzewający dressing:
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Sałatka: Owoce i sałatę dokładnie umyj.

Figi podziel na ćwiartki a gruszki pokrój w paski.

Przygotuj sałatkę bezpośrednio na talerzach.

Talerze wyłóż sałatą a następnie układaj kolejno pokrojony ser i owoce.

Posyp połamanymi na kawałki orzechami włoskimi.

Dressing: Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.

Polej sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem.




poniedziałek, 3 października 2016

Makaron z groszku z dynią i boczkiem

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki, prosty obiad bezglutenowy. Makarony ze strączków są jeszcze trudno dostępne, ale można znaleźć je już w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Taki makaron będzie smakował raczej tym, którzy przepadają za strączkami, ponieważ ich smak jest mocno wyczuwalny. Jadłam już oprócz tego makarony z soczewicy i ciecierzycy. Mi smakują i bardzo dobrze komponują się z różnymi dodatkami.

Składniki na 2 porcje:
  • 150 g makaronu z zielonego grochu (może być inny)
  • 200 g dyni
  • 100 g sera feta
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 80-100 g wędzonego boczku
  • zielona pietruszka
  • pieprz, sól do smaku
  • masło klarowane lub olej do podsmażenia warzyw

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na niewielkiej ilości tłuszczu.

Drobniutko pokrój boczek i dodaj do cebuli.

Dynię pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Duś razem pod przykryciem. 

W tym czasie pokrój drobno paprykę, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj na patelnię. 

Duś jeszcze chwilę a następnie dodaj odcedzony, ugotowany makaron i pokruszony ser feta.

Przypraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.


wtorek, 20 września 2016

Owocowe smoothie z imbirem

Bardzo orzeźwiające smoothie z dodatkiem imbiru, znakomite np. na drugie śniadanie albo rano zamiast kawy :)

Składniki na 2 porcje:
  • 2 zielone jabłka
  • 1-2 cm kawałek imbiru
  • 1 duży, dojrzały banan
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 ml wody

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie umyć, podzielić na mniejsze części i umieścić w blenderze.

Dodać banana, obrany kawałek imbiru, sok wyciśnięty z połowy cytryny i wodę.

Miksować aż powstanie gładki napój. Wg. uznania można dosłodzić, np. miodem, cukrem kokosowym lub syropem klonowym.


sobota, 17 września 2016

Wegetariański smalec z fasoli

"Smalec" z fasoli jest pysznym i zdrowym dodatkiem do chleba, który zasmakuje na pewno nie tylko wegetarianom. Warto czasem dla odmiany przygotować do chleba coś innego niż zwykle. Taką pastę można wykorzystać też jako nadzienie np. do naleśników czy pierogów.

Składniki na jeden średni słoik:
  • 1 szklanka suchej białej fasoli
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • ok 50-70 ml oleju rzepakowego
  • świeży lub suszony majeranek
  • kminek
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc.

Następnego dnia ugotuj do miękkości w świeżej wodzie z odrobiną kminku.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Jeszcze chwilę smaż, przypraw solą i pieprzem.

Ugotowaną fasolę umieść w kielichu blendera, dodaj olej z patelni na której smażyła się cebula i miksuj aż masa będzie bardzo gładka. Wyłącz blender, dodaj cebulę z jabłkiem i wymieszaj. Przypraw do smaku świeżym lub suszonym majerankiem, pieprzem i solą.

Pastę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce, zużyj w ciągu 5 dni. 


czwartek, 15 września 2016

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe smakuje zdecydowanie lepiej niż to sklepowe w kartonie. W dodatku nie posiada żadnych ulepszaczy i jest tańsze. Do przygotowania takiego mleka potrzebujecie tylko wiórki i wodę. Możecie wykorzystać je do latte, owsianek, puddingów, koktajli, sosów itp. Nie jest to mleko tak gęste jak mleczko kokosowe z puszki, ponieważ przygotowujemy je z wiórków, które są już częściowo odtłuszczone. Posiada jednak na pewno większą zawartość tłuszczu niż np. mleko krowie.

Składniki na ok 1,2 l:
  • 1,5 l przegotowanej letniej wody 
  • 250 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Do dużego naczynia wsyp wiórki kokosowe i zalej przegotowaną, letnią wodą.

Przykryj i odstaw na noc. 

Następnego dnia podgrzej zawartość naczynia do ok 50 stopni i zblednuj zawartość.

Warto robić przerwy w miksowaniu żeby nie przegrzać blendera.

Przelej mleko przez sito do wyparzonej butelki, dokładnie odciśnij wiórki.

Mleko przechowuj w lodówce i zużywaj na bieżąco. 

Może stać przez ok 3-4 dni w lodówce.

W lodówce mleko może się rozwarstwiać, to normalne. Przed użyciem wstrząśnij butelką.