wtorek, 8 listopada 2016

Wyniki II. tury konkursu z marką Barilla

WYNIKI II. TURY KONKURSU Z MAKARONEM BARILLA:

1. Martyna Zając 

2. Just a Salad

3. Tomek Warchoł

GRATULUJĘ!

Na Wasze adresy i nr telefonu czekam do piątku 11.11.2016. Wyślijcie je na adres: sisterskitchen2@gmail.com

Wszystkim dziękuję za udział w konkursie i bardzo smaczne przepisy i zdjęcia. Wybór był bardzo trudny, ale niestety nie mogłam nagrodzić każdego. Koniecznie zostańcie ze mną, ponieważ szykuję dla Was kolejną niespodziankę :)



Ziemniaczki smażone z boczkiem i chrzanem

Ziemniaczki smażone z dodatkiem boczku i świeżym chrzanem. Najlepiej smakują podane z maślanką, zsiadłym mlekiem albo kefirem :)

Składniki na dwie porcje:
  • ok 800 g ziemniaków
  • 100 g wędzonego boczku
  • kilkucentymetrowy kawałek świeżego chrzanu
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony pieprz 
  • sól morska
  • 1-2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.

Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, następnie dodać talarki.

Smażyć aż zmiękną i będą zarumienione.

Natkę pietruszki posiekać, chrzan zetrzeć na tarce, boczek pokroić w drobną kosteczkę.

Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem i posypać pietruszką, boczkiem i chrzanem.



niedziela, 6 listopada 2016

Wątróbka z jabłkiem, mandarynką i majerankiem

Dziś mam dla Was pyszną propozycję na szybki obiad. Wątróbka drobiowa to jedyne co jem z podrobów. Wcześniej przygotowywałam ją tradycyjnie po prostu z cebulą, solą i pieprzem, ale w dzisiejszej wersji smakuje o wiele lepiej. Swoją drogą nie sądziłam, że jabłko i majeranek to taki zgrany duet! Palce lizać!

Składniki na 2 porcje:
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 3 szalotki
  • 1 jabłko
  • 2 mandarynki
  • świeży lub suszony majeranek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Szalotki obrać i pokroić. 

Masło rozgrzać, dodać wątróbkę i szalotki, smażyć krótko na średnim ogniu.

Jabłko podzielić na ósemki, dodać do wątróbki. Przyprawić majerankiem.

Mandarynki obrać i pokroić. Dodać pod koniec smażenia.

Wtedy też przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem. 


czwartek, 3 listopada 2016

Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami

Dzisiaj obiad w lekkiej i zdrowej wersji. Aromatyczna, kolorowa patelnia na styl azjatycki gotowa w kilka chwil :) Lubicie takie dania? Można podawać z ryżem, ale nam najlepiej smakuje bez dodatków.

Składniki dla dwóch osób:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka pomarańczowa
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • 150 g żółtej cukinii 
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta curry i kuminu
  • świeża pietruszka i kolendra wg. uznania
  • kolorowy pieprz, sól do smaku
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i zamarynować w sosie teriyaki przez minimum godzinę.

Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. 

Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać.

Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić. 

Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami. 


wtorek, 1 listopada 2016

Rurki z kremem pomarańczowo-dyniowym

Chyba każdy z nas chociaż raz próbował rurek z kremem. Dla mnie to smak dzieciństwa. Pamiętam, że jak byłam dzieckiem to uwielbiałam rurki z bitą śmietaną i chyba do dziś takie smakują mi najbardziej. Czasem jednak mam ochotę trochę poeksperymentować i tak było tym razem. Ponieważ dzięki mamie mam zapas dyni (z pewnością na całą jesień;), przetwarzam ją na wszelkie możliwe sposoby. Ostatnio przygotowałam puree z dyni i wykorzystuję je do różnych potraw a nawet deserów. Polecam Wam, bo to bardzo uniwersalny dodatek. Wystarczy pokroić dynię na mniejsze kawałki, upiec w piekarniku a kiedy już będzie miękka, oddzielić od skórki, zblendować i przełożyć do słoika. Takie puree przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w ciągu 2 tygodni. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do zup, sosów, kluseczek, kremów, ciast itp. Krem, który przygotowałam do tych rurek wyszedł naprawdę bardzo dobry i można użyć go również do ciast na zimno, biszkoptów czy innych deserów. Na pewno ten smak mile zaskoczy Waszych bliskich :) 
Zamiast galaretki możecie użyć soku pomarańczowego i żelatyny a ciasto francuskie oczywiście przygotować sami :) Ja jednak nie mam na tyle cierpliwości i kupuję gotowe. Jeśli Wy również to pamiętajcie żeby zwrócić uwagę na skład czy ciasto jest przygotowane na maśle, tylko wtedy będzie smaczne!

Składniki na 12 rurek:
  • blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle!)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 125 ml mascarpone
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki cukru + 0,5 łyżeczki cynamonu do posypania
  • masło do nasmarowania foremek

Przygotowanie:

Krem: Galaretkę rozmieszać w szklance wrzątku. Odstawić do wystygnięcia.

Kiedy galaretka zaczyna tężeć, ubić śmietankę, dodać mascarpone, puree z dyni, galaretkę i jeszcze chwilę zmiksować. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.

W tym czasie przygotować rurki.

Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony).

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół).

Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać z cynamonem.

Na każdą foremkę nawijać ciasto, zostawiając z każdej strony foremki ok 0,5 cm wolnego miejsca (ciasto rośnie także lekko na boki więc łatwiej będzie potem zdjąć gotowe rurki).

Nawinięte rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. 

Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min (aż rurki ładnie się zarumienią).

Po upieczeniu jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek (zsuwając w kierunku węższej strony).

Rurki nadziewamy przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po kilku godzinach od nadziania mogą zrobić się miękkie.

Suche rurki można przechowywać szczelnie zamknięte do tygodnia, krem w lodówce do 3 dni. 


Wyniki I. tury konkursu


WYNIKI I. TURY KONKURSU Z MAKARONEM BARILLA:

1. KAROLINA RUDNICKA

2. KAMILA ZAORSKA

3. EDYTA BRACKA


GRATULUJĘ!

Na Wasze adresy czekam 3 dni. Wyślijcie je na adres: sisterskitchen2@gmail.com

Za tydzień kolejne wyniki, pozostałe przepisy biorą udział w kolejnej turze, ale oczywiście czekam na więcej :)



Konkurs trwa do 7.11.2016

wtorek, 25 października 2016

Jesienny konkurs z makaronem Barilla

Moi drodzy! Jesień chyba każdemu daje się we znaki. Jesienna chandra, brak inspiracji i motywacji do działania. Na pewno dobrze to znacie. Czas jednak to zmienić ;) Ja postanowiłam, że zacznę od ożywienia atmosfery na blogu :) Dlatego mam dla Was niespodziankę, która poprawi Wam humor! :) Z okazji dzisiejszego Światowego Dnia Makaronu we współpracy z marką Barilla mam dla Was konkurs, w którym do wygrania jest aż 6 zestawów makaronów i sosów! Jeśli zatem lubicie makaron gorąco zachęcam do wzięcia udziału i z niecierpliwością czekam na Wasze liczne, apetyczne zgłoszenia :D 

Zasady konkursu:

1. Przygotuj jesienną potrawę lub deser z użyciem produktu Barilla.

2. Przepis zostaw w komentarzu na blogu pod tym postem a zdjęcie z nazwą opublikuj na FB bloga czyli tutaj: https://www.facebook.com/zesmakiemizpasja/ Jeżeli nie posiadasz konta na FB, prześlij zdjęcie e-mailem na adres sisterskitchen2@gmail.com

3. Produkt na zdjęciu oczywiście mile widziany, ale jego umieszczenie nie jest konieczne!

4. Każdy uczestnik może zgłosić wiele przepisów, ale tylko raz może zostać nagrodzony.

5. Konkurs trwa dwa tygodnie, tj. od 25.10.2016 00:01 do 7.11.2016 23:59.

6. Nagrodzonych zostanie 6 osób. Co tydzień wybiorę 3 najbardziej smakowite propozycje. Przepisy, które nie zostały wybrane po pierwszym tygodniu, będą brane pod uwagę także w drugiej turze ;)

7. Ogłoszenie wyników nastąpi na blogu, maksymalnie do 3 dni po zakończeniu każdej tury konkursu, tj. do  3.11.2016 oraz 10.11.2016.

8. Każdy zwycięzca otrzyma 5 opakowań makaronu oraz 2 sosy Barilla.

9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzca ma 3 dni na przekazanie adresu do wysyłki nagrody.

10. Nagrody wysyła marka Barilla.

11. Wysyłka nagród wyłącznie na terenie Polski.

12. W konkursie mogą brać udział osoby, które ukończyły 18 lat.

13. Biorąc udział w konkursie wyrażasz zgodę na publikację Twojego imienia i nazwiska bądź nicku oraz przepisu i zdjęcia potrawy na blogu lub FB Ze smakiem i z pasją i/lub Barilla.

14. Wzięcie udziału w konkursie jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

                                                          Przykładowa grafika z nagrodami


PS. Słyszeliście może o Makaronowych Mistrzostwach Barilla Cup? To jedyne takie wydarzenie w Polsce! Miało miejsce na początku października a za rok planowana jest kolejna edycja dla jeszcze większego grona uczestników. Zwycięzcy wybierają się w podróż do słonecznej Italii <3 Ponadto można było zdobyć zestaw garnków lub roczny zapas makaronu. Jeżeli jesteście zainteresowani wzięciem udziału w kolejnej edycji bacznie obserwujcie stronę producenta [klik]

                                                      Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup 30.09 - 1.10.2016