poniedziałek, 5 grudnia 2016

Piernik jaglany bez glutenu i cukru

Wilgotny piernik, który można przechowywać nawet do tygodnia - u nas tyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe.

niedziela, 4 grudnia 2016

Sok z topinamburu, buraka, marchwi i jabłka

Pełen witamin sok z buraka, topinamburu, jabłka, marchewki i odrobiny imbiru. Już żałuję, że resztę buraków ugotowałam na ćwikłę ;) Nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry i, że moja poczciwa sokowirówka poradzi sobie z twardymi burakami :) Buraczki i topinambur wspomagają trawienie, warto popijać taki sok jeśli ma się z nim problemy albo chociaż profilaktycznie włączyć go do swojej diety zwłaszcza, że świetnie smakuje i jeśli tylko lubicie buraczki na pewno i Wam przypadnie do gustu. Robicie czasem soki? Jakie kompozycje lubicie najbardziej?


piątek, 2 grudnia 2016

Smoothie z czystkiem i pomelo

Orzeźwiające smoothie podkręcające odporność :) Nareszcie nadszedł sezon na cytrusy! Odkąd spróbowałam pomelo to zima kojarzy mi się nie tylko z pysznymi, słodkimi, pachnącymi pomarańczami i mandarynkami, ale także właśnie z pomelo :) To pyszna i zdrowa przekąska w zimowe dni. Aby wzmocnić odporność warto popijać też czystek. Znacie to zioło? Mi smakuje trochę podobnie do herbaty z cytryną. Można oczywiście lekko dosłodzić i wkroić plasterek cytryny. Dziś pomysł na smoothie z przestudzonym naparem. Pycha!

środa, 30 listopada 2016

Bulgur z indykiem i warzywami

Pyszny, pożywny, jesienny obiad z kaszą bulgur, mięsem i bukietem warzyw :)

Składniki na 2 porcje:
  • 2/3 szklanki suchej kaszy bulgur
  • 350 g piersi z indyka lub kurczaka
  • 400 g mieszanki warzyw mrożonych (lub kilka pokrojonych kolorowych świeżych warzyw)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: oregano, bazylia, czerwona papryka, kurkuma, curry
  • pieprz, sól do smaku
  • masło klarowane do podsmażenia

Przygotowanie:

Kaszę dobrze przepłucz na sitku. Ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (kasza:woda) na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę.

Pierś z indyka przypraw papryką, kurkumą i odrobiną curry. 

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na maśle klarowanym. Po chwili dodaj kawałki mięsa i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie.

Następnie dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut.

Pod koniec dodaj kaszę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku.

Przypraw danie bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku.

wtorek, 29 listopada 2016

Aromatyczne gnocchi z patelni

Włoskie kluseczki z warzywami, ziołami i boczkiem. Smaczny obiad w kilka chwil.

Składniki dla dwóch osób:
  • 400 g gnocchi/kopytek
  • 100 g boczku
  • 1 zielona papryka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • świeża bazylia i pietruszka
  • parmezan

Przygotowanie:


Boczek, szalotki i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć krótko na oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek.

Gnocchi ugotować w osolonej wodzie. Następnie dodać na patelnię i razem przesmażyć.

Doprawić solą i pieprzem.

Bazylię i pietruszkę posiekać, parmezan zetrzeć na płatki.

Pod koniec smażenia dodać przepołowione pomidorki. Przed podaniem gorące danie posypać świeżymi ziołami i płatkami parmezanu. 

Podawać z lampką ulubionego wina :)

sobota, 26 listopada 2016

Makaronowa sałatka z superfoods

Ponieważ polskie superfoods są równie smaczne i zdrowe jak jagody goji i spółka proponuję bombę witaminową w postaci sałatki z kiszonymi buraczkami, pietruszką, siemieniem lnianym, orzechami włoskimi i innymi smakołykami. Sałatka jest sycąca i może zastąpić obiad. Poza tym wywalczyła dla mnie pierwsze miejsce w konkursie na makaron z superfoods i z niecierpliwością czekam na nagrodę :D

Składniki dla dwóch osób


sałatka:

  • 3/4 szklanki pełnoziarnistego penne
  • 2-3 kiszone buraczki
  • garść orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki żurawiny suszonej, liofilizowanej lub świeżej
  • 1,5 łyżki pestek dyni
  • 2 plastry owczego sera
  • czarnuszka, złociste siemię lniane do posypania
  • natka pietruszki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

dressing:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Buraczki kiszone cienko pokroić w plastry. Ser owczy w kostkę. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki.

Bezpośrednio na talerzach układać kolejno składniki; ugotowany, odsączony makaron, plasterki buraków, owczy ser, pestki, orzechy, żurawinę. Posypać natką pietruszki, czarnuszką i siemieniem lnianym. 

Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Aby go przygotować wystarczy dobrze wymieszać miód, olej z pestek dyni i ocet jabłkowy. Można przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego :)


piątek, 25 listopada 2016

Dziki łosoś w batatach i koprze włoskim

Bardzo często na naszym stole gości ostatnio dziki łosoś. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to zachęcam do przygotowania jakiejś potrawy z takim łososiem w roli głównej. Można podawać go na wiele sposobów: piec, smażyć, gotować na parze w towarzystwie kolorowych warzyw, aromatycznych sosów itp. Jest smaczny i znacznie zdrowszy od hodowlanego, którego najlepiej omijać szerokim łukiem!

Składniki na 2 porcje:
  • 300 g filetów z dzikiego łososia
  • 200-250 ml mleka kokosowego
  • 1 duży batat
  • 1 koper włoski
  • 1/2 cytryny
  • koperek
  • pieprz, sól morska
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki kolorowej komosy ryżowej

Przygotowanie:

Komosę dobrze wypłukać na sitku i ugotować w osolonej wodzie (1,5 szklanki). 

Batata obrać i pokroić w dużą kostkę, Koper włoski pokroić w duże piórka.

Na oleju kokosowym podsmażyć warzywa przez kilka minut. Następnie zmniejszyć palnik i wlać mleko kokosowe. Na wierzch położyć kawałki łososia i dusić razem pod przykryciem po kilka minut z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny. 

Podawać z ugotowaną na sypko komosą ryżową.