poniedziałek, 26 grudnia 2016

Koreczki z salami i jajkami przepiórki

Pyszna, szybka, kolorowa przekąska na Świąteczny lub Sylwestrowy stół :)

Składniki na 16 koreczków:

  • ok 120 g małych plasterków salami
  • 4 kromki chleba
  • 8 jajek przepiórczych
  • 4 pełne łyżki buraczków z chrzanem
  • 2 kiszone ogórki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Kromki chleba pokroić kostkę mniej więcej wielkości plasterków salami.

Jajka przepiórcze ugotować w osolonej wodzie przez ok 3 minuty. Ostudzić i przekroić na połówki.

Ogórki kiszone pokroić w plastry.


Do kwadratów z chleba wbić wykałaczki i nabijać kolejno: dwa plastry chipsów salami, plaster ogórka i znowu dwa plastry chipsów salami. Na to małą łyżeczkę buraczków z chrzanem i połówkę jajka przepiórki.

Ząbek czosnku obrać i zblendować z majonezem i śmietaną.

Koreczki udekorować sosem majonezowym i kolorowym pieprzem.

Smacznego!



zBLOGowani.pl

środa, 21 grudnia 2016

Cynamonowe pierniczki z dżemem

Uwielbiam przedświąteczne przygotowania. Są bardzo pracochłonne, ale sprawiają mnóstwo radości i satysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie nakrytym świątecznym stole, którego ozdobą są właśnie cudowne domowe wypieki. U nas w domu jest już tradycją, że co roku przed Bożym Narodzeniem pieczemy mnóstwo różnych ciasteczek. Moimi ulubionymi są jednak wszelkiego rodzaju pierniczki <3 Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na kolorowe pierniki z dżemem.

wtorek, 20 grudnia 2016

Sałatka z salami i jajkami przepiórki

Bardzo smaczna, kolorowa sałatka z sosem czosnkowym. Na świąteczny stół i nie tylko :)

Składniki na 2 porcje:

  • ok 60 g małych plasterków salami (u mnie karbowane)
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 10 jajek przepiórczych
  • 1 nieduża papryka czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • ok 2 łyżki płatków sera Grana Padano
  • pieprz kolorowy
na sos czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie:

Sałatka: Liście sałaty umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Rozłóż na talerzach.


Jajka przepiórcze ugotuj na twardo w osolonej wodzie (ok 3 minuty). Ostudź, obierz i pokrój na połówki.

Paprykę umyj i pokrój w paseczki. Ogórki kiszone w plastry.

Na sałacie układaj kolejno wszystkie składniki.

Sos: Ząbek czosnku obierz i zblenduj z majonezem i jogurtem.

Polej sałatkę sosem i dopraw pieprzem.


Smacznego!

niedziela, 18 grudnia 2016

Zimowa Inka w świątecznym nastroju

Bardzo smaczny napój na bazie zbożowej kawy Inka. U mnie w wersji bezglutenowej, ale można użyć także tradycyjnej albo smakowej. Wybór jest dość duży :) To taka propozycja na zimowy, aromatyczny deser w formie napoju :) Pysznie smakuje z odrobiną przyprawy korzennej, łyżką pomarańczowej konfitury, śmietaną, czekoladą i prażonymi orzechami. Czego można chcieć więcej w taki ponury dzień? 😊

Likier kawowo-krówkowy

Rozgrzewający podniebienie likier o smaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :) 


Casarecce z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym

Szybki obiad z makaronem i sosem z kurczakiem w roli głównej. Kaloryczny, ale pyszny! U nas dzisiaj w przerwie między przygotowaniami do świąt a wizytą gości :)

Składniki dla 2 osób:

  • 150-170 g makaronu casarecce (u mnie Barilla)
  • ok 300 g piersi z kurczaka
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy, czerwonej papryki i granulowanego czosnku
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 50 g startego żółtego sera
  • 250 ml śmietany 30 %
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić czosnkiem, kurkumą i papryką i podsmażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu.

Wlać śmietankę, przyprawić ziołami prowansalskimi i dusić razem kilka minut. Dodać starty ser i wymieszać.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem,

Podawać z makaronem i posiekaną, świeżą natką pietruszki.



Makowiec mojej babci

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować to bardzo chętnie wracam czasami do starych przepisów :) Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, ja użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można przygotować ją samemu.

Składniki na blachę o wymiarach 25x36cm:

Spód:
  • 0,5 kostki masła
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Warstwa makowa:
  • ok 1,7 kg masy makowej (u mnie dwie puszki po 850 g) gotowej lub domowej (domową słodzimy, gotowa jest już dość słodka)
  • 4 duże jajka
  • ok 1/2 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej 
  • ok 50 g płatków migdałów
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 350 ml mleka
  • 0,5 kostki masła
  • opcjonalnie odrobina olejku migdałowego

Dodatkowo:
  • kokos do posypania

Przygotowanie:

Spód: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem.

Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić.

W tym czasie w dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki czyli: masę makową, jajka, bakalie, płatki migdałów. 

Następnie dodać lekko przestudzone masło oraz budyń (jeszcze lekko ciepły). Dobrze wymieszać.

Masę wyłożyć na spód ciasta, wyrównać.

Piec ok 60-65 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

Po upieczeniu zostawić przez ok 20 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Po wyjęciu posypać wiórkami kokosowymi.

Kroić po ostygnięciu.